Müzakerelere ‘OHAL’ engeli

AP bugün OHAL nedeniyle Türkiye ile müzakerelerin dondurulmasını öngören karar tasarısını oylayacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Ankara ile diyalogun sürdürülmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Müzakerelere ‘OHAL’ engeli

AP’de Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin geleceğini tartışan siyasi gruplar önceki gece geç saatlerde orkat bir metin üzerinde anlaştı.

AP’de kaleme alınan 9 maddelik metinde müzakerelerin dondurulması kavramı tanımlanıyor ve normale dönüşün hangi şartlarda gerçekleşebileceği belirtiliyor. Metne göre müzakerelerin dondurulması, mevcut görüşmelerin durdurulması, yeni fasılların açılmaması ve AB-Türkiye müzakerelerinde yeni bir girişim başlatılmaması anlamına geliyor. 

OHAL KALDIRILDIĞINDA

Tasarıya göre  müzakerelerin dondurulması kararı, OHAL uygulaması kapsamında alınan orantısız önlemler kaldırıldığında gözden geçirilecek. Bu aşamada, Türkiye’de hukuk devleti ve insan haklarına saygı ilkesinin temel alınacağı  vurgulanıyor. Metinde ayrıca  idam cezasının yeniden ceza kanununa  eklenmesinin Türkiye’nin AB katılım sürecinin resmi biçimde askıya alınması anlamına geleceği belirtiliyor. Karar tasarısında, Türkiye’nin vize serbestisi için gerekli 72 koşuldan 7’sini yerine getirmediğine vurgu yapılıyor.

Kararın hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak aralık ayında konuyu görüşmeleri beklenen AB liderleri açısından bir formül oluşturabliceği ifade ediliyor.  

MERKEL: DİYALOG SÜRMELİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’de basın özgürlüğüne yönelik sınırlamaları eleştirdiklerini fakat Türkiye ile diyalogun sürdürülmesi gerektiğini belirtti. 

Almanya parlamentosunun alt kanadı Bundestag’a konuşan Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin durdurulmasıyla ilgili tartışmalara değindi. Merkel, ‘Türkiye’de basın özgürlüğüne yönelik sınırlamaları ve tutuklamaları eleştiriyoruz, ancak diyalog sürdürülmeli’ dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X