‘NAI’ ve ‘OHİ’ senaryoları

Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) borcunu ödemeyerek, kreditörlerin kemer sıkma politikalarını referanduma götürme kararı alması farklı senaryoları gündeme getirdi.

‘NAI’ ve ‘OHİ’ senaryoları

Ekonomistler, 5 Temmuz’daki referandumun sonucunun ülkenin kaderini belirleyeceğini ifade ederek, ‘evet’ (NAI) çıkarsa Yunan hükümetinin kreditörlerin ağır şartlarını yerine getireceğini, ‘hayır’ (OXI) çıkması durumunda ise para biriminde drahmiye geçilebileceğini vurguluyor. Capital Economics Avrupa Başekonomisti Jonathan Loynes, Yunanistan’ın hükümetinin, kreditörlerin koşullarını referanduma sunmasının ülkenin içerisinde bulunduğu krizi daha fazla büyütebileceğini belirtti.

‘HAYIR’ EURO’DAN ÇIKARIR

Referandumda Yunan halkının çoğunluğunun ‘evet’ oyu kullanabileceği öngörüsünde bulunan Loynes, bu durumun da Siriza hükümetinin sonu anlamına gelebileceğini dile getirdi. Loynes, ‘Hayır’ oyu çıkması durumunda ise Grexit’in (Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması) kaçınılmaz olacağını aktardı.

BİR HEYELAN BAŞLATTI

ING Group Euro Bölgesi Almanya Kıdemli Ekonomisti Carsten Brzeski, Yunanistan’ın referandum kararının ülkede ekonomik, finansal ve politik bir heyelan başlattığını belirtti. Grexit’in gerçekleşme ihtimalinin son zamanlarda arttığını ifade eden Brzeski, ancak bunu söylemek için yine de erken olduğunu dile getirdi.

HALK ‘EURO’DA KALMAK İSTİYOR

IHS Global Insight Ekonomi ve Politika Uzmanı Brian Lawson, Yunanistan’ın Avrupa Birliği (AB), ECB ve IMF’in oluşturduğu kreditörler ile anlaşmaya varmaması durumunda Yunan bankacılık sisteminin sona doğru yaklaşmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Yunan halkının çoğunluğunun Euro Bölgesi’nde kalmak istediğine işaret eden Lawson, bu nedenle sonucun ‘evet’ olacağı öngörüsünde bulundu. Lawson, bu sonucun olumsuz etkilerinin olabileceğini dile getirerek, Yunan hükümetinin kreditörlerin ağır şartlarıyla karşı karşıya kalabileceğine işaret etti. Yunanistan ve kreditörleri arasında anlaşma sağlanmasının imkansız olmadığını kaydeden Lawson, ”Ancak Grexit riski de her zamankinden daha fazla” diye konuştu.

BELİRSİZLİK OLUŞABİLİR

Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding, referandumdan ‘evet’ sonucunun çıkması durumunda Yunanistan’ın kreditörlerle yeni bir anlaşma imzalayabileceğini, sermaye kontrollerini kademeli olarak kaldırabileceğini aktardı. Schmieding, referandumdan ‘hayır’ sonucu çıkması durumunda ise Yunanistan’ın Euro’yu kullanmayı bırakabileceğini ve ülkede siyasi belirsizliğin oluşabileceğini dile getirdi.

BANKALARIN BATMASI ANLAMINA GELİR

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, ”Referandumda ‘evet’ çıkarsa ‘aynı tas aynı hamam’ şeklinde ekonomiyi büyütmeyen ve öldürmeyen bir programla bir süre daha geçer. ‘Hayır’ çıkarsa ECB’nin kararlarına bakılacak. ECB’nin ne yapacağı kritik olacak. 20 Temmuz ödemesi de yapılmazsa o zamana kadar beklese bile, ki kesin değil, o tarihte ELA’yı kesmek zorunda. Bu tüm bankaların batması anlamına gelir” dedi.

MOODY’S DE DÜŞÜRDÜ

Yunanistan’a Standard & Poor’s (S&P) ve Fitch’in ardından bir darbe de ‘Sıfırcı Hoca’ olarak bilinen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten geldi. Kuruluş, ülkenin notunu Caa2’den Caa3’e indirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X