Nakit tükeniyor bankalar iki gün daha kapalı

Referandumla kreditörlerin ağır şartlarına ‘hayır’ diyen Yunan halkı, iyice daralırken, ekonomide çarklar durma noktasına geldi. Dün açılmayan bankalar bugün de kapalı olacak. Acil çözüm bekleyen bankalarda batma korkusu arttı. Yunanistan Bankalar Birliği

Nakit tükeniyor bankalar iki gün daha kapalı

Avrupa Merkez Bankası’nın Yunan bankalarına verdiği acil likidite desteğini mevcut seviyede tutma kararının ardından Yunan hükümeti, sermaye kontrolleri uygulayarak, Yunan bankalarının 7 Temmuz’a kadar kapalı kalacağını açıklamıştı. Ancak Bankalar Birliği bu süreyi iki gün daha uzattı. Yunan bankaları, dün kapalı kalan bankalar yarın da açılmayacak.

ATM’DEN EN ÇOK 60 EURO

Birlik, para çekme makinelerinden çekilecek günlük para limitinin de 60 Euro olarak devam ettiğini açıkladı. Yunanistan’da bazı devlet bankaları sadece Elektronik Fon Transferi için kimi bölgelerde açık tutuluyor. Öte yandan Yunanlılar para çekmek için dün ATM’lerin önünde yine kuyruklar oluşturdu.

ATİNA’DA ULAŞIM BEDAVA

Yunanistan Merkez Bankası ve özel bankaların, para çekme makinelerdeki stokların bitmemesi için büyük çaba sarf ettiği belirtiliyor. Ayrıca, Yunanistan Altyapı, Ulaşım ve Ağlar Bakanlığı, ülkenin başkenti Atina’da nakit sıkıntısını hafifletmek için toplu taşıma araçlarının 10 Temmuz’a kadar ücretsiz hizmet vermeye devam edeceğini duyurdu.

 

BANKALAR S.O.S VERİYOR

 

Yunan bankalarının yetkilileri, ülkenin geri dönülemez bir yola girdiğine dikkati çekerek, Siriza hükümetinin kreditörle acil bir anlaşma yapmaması durumunda bankların batma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını belirtiyor.

DÜNYANIN EN ZOR GÖREVİNİ RESMEN ÇAKALATOS’TA

İstifa eden Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in yerine Öklid Çakalatos getirildi. Dün Yunanistan Maliye Bakanlığı devir teslim törenine ev sahipliği yaptı. Dünyanın en zor görevlerinden birine getirilen Çakalatos’un önünde ilk etapta yeni bir kurtarma paketi ve IMF’e ödemesi gereken 1,6 milyar Euro’luk borç bulunuyor. Yunanistan’ın toplam dış borcu ise 320 milyar Euro’yu geçiyor.

ŞİRKET KURULUŞLARI AZALDI

Yunanistan’da Hükümetin özellikle inşaat şirketlerine ödeme yapamaması ve bankaların kapalı olması yeni kurulan şirket sayısını etkiliyor. Ülkede yılın ilk altı ayında kurulan şirket sayısı yüzde 20 azalarak, 16 bin 95 oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 20 bin 110’du. Söz konusu dönemde kurulan şirketlerin yüzde 40’a yakını tek kişinin kurduğu şirketlerden oluştu. Ekonomik darboğazın fazlasıyla hissedilmeye başlandığı haziranda otomobil satışları da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,6 düştü. Geçen ay 6 bin 742 sıfır kilometre otomobil satıldı.

İNŞAATÇILAR MALZEME BULAMIYOR

Hükümetin, inşaatçılara hak edişlerini ödemeyi yılbaşından bu yana durdurması ve son zamanlarda uygulanan sermaye kontrolleri ile bankaların kapalı tutulması sektörü zora soktu. Ayrıca inşaat şirketlerinin projelerine devam etmeleri için malzeme bulmada zorlandıkları belirtiliyor. Demir, çimento ve tuğla gibi ana malzemelerin tedarikçilerinin peşin para ile çalışması Yunanistan’da inşaat sektörüne büyük darbe vuruyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X