NATO ‘gizli’den nükleer silahlanmaya çağırdı

Batılı devletlerle Rusya arasında başta Ukrayna olmak üzere dünyanın değişik bölgelerinde artan gerilime şimdi de nükleer silahlanma ekleniyor.

NATO ‘gizli’den nükleer silahlanmaya çağırdı

NATO, üye ülkelere gönderdiği “gizli” bir yazıda Rusya’nın 1987’de SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov ve ABD Başkanı Ronald Reagen tarafından imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı ihlal ettiğini ve buna karşı önlemlerin alınmasını istedi. Söz konusu anlaşma 500 ve 5 bin 500 kilometre kısa ve orta menzilli olan nükleer başlıklı füzelerin kullanılmasını yasaklıyor. 

30 MADDELİK ÖNLEM SIRALAMASI 

NATO, Rusya Devlet Başkanı Putin’in bu anlaşmayı ihlal etme aşamasına geldiğini ileri sürerek, bu silahları kullanması durumunda nasıl önlemlerin alınması gerektiğini de sıraladı. 

Toplam 38 madde halinde sıralanan önlemler arasında NATO üyesi ülkelerinde Rusya’yı korkutmak için nükleer silahlanma da yer alıyor. Daha çok Rusya’nın elindeki nükleer başlıklı silahları kullanması durumunda hangi önlemlerin alınması gerektiği bildirildi. Bunlar arasında üye ülkelerin uyarı sistemleri yerleştirmesi, denizaltı savunma sisteminin güçlendirilmesi ve Avrupa hava sahası üzerindeki güvenlik önlemlerinin artırılması bulunuyor. Ayrıca büyük bombalama uçakları olan B-2 ve B-52’nin Avrupa’da daha fazla kullanılması da öneriler arasında yer alıyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X