NATO ile Türkiye anlaştı

NATO, Türkiye-Yunanistan gerilimine rağmen Ege Denizi’ndeki görev konusunda anlaştı.

NATO ile Türkiye anlaştı

NATO müttefikleri, Yunanistan ve Türkiye arasındaki bölgesel hassasiyetlerin üstesinden gelerek gemilerinin Ege Denizi’nde Avrupa’ya mülteci taşıyan yasadışı suç şebekelerinin önüne geçebilmek için göreve başlamaları konusunda anlaştı.

Brüksel’de gece geç saatlere kadar süren görüşmelerin ardından NATO temsilcileri Şubat ayının başında Ege’ye gönderilen gemilerin Türk ve Yunan sahil güvenlikleriyle beraber Avrupa Birliği sınır kontrol kurumu Frontex ile mültecileri kurtarmak ve Türkiye’ye geri göndermek için nasıl çalışacakları konusunda anlaştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı bir açıklamada, “Yunan ve Türk güçler birbirlerinin deniz ve hava sahasında operasyon yapmayacaklar” dedi.

NATO diplomatları görüşülen konulardan birinin Türk ve Yunan gemilerinin hangi bölgelerde denetim yapacağı ve bunun daha önce üzerinde anlaşmazlık yaşanan sular için bir emsal oluşturup oluşturmayacağı.

Stoltenberg, diğer NATO gemilerinin de Yunan ve Türk deniz sınırlarında hareket edebileceğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, NATO misyonunun 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın yaşadığı en kötü mülteci krizini durdurabilmek için görüştü. Geçtiğimiz yıl 1 milyondan fazla mülteci sığınma başvurusunda bulundu.

Almanya, NATO misyonunun Yunanistan sularında yakalansalar bile mültecileri Türkiye’ye geri götürmesini umut ediyor.

Stoltenberg, “Türkiye üzerinden gelen insanların kurtarılması durumunda Türkiye’ye geri götürülecekler” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X