NATO, Türkiye’nin çağrısıyla toplanıyor

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 28 Temmuz Salı günü toplanacaklarını açıkladı.

NATO, Türkiye’nin çağrısıyla toplanıyor

Ankara, IŞİD’e ve PKK hedeflerine yönelik hava operasyonlarının ardından NATO’yu toplantıya davet etti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Ulusal güvenliğimize yönelik bu son saldırılar ve tehditler üzerine terörizme karşı almakta olduğumuz tedbirler ve icra ettiğimiz operasyonlar hakkında müttefiklerimizi bilgilendirmek ve istişarelerde bulunmak amacıyla, Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 4. Maddesi çerçevesinde NATO Konseyi önümüzdeki hafta içinde tarafımızdan toplantıya çağrılmıştır” dendi.

Açıklamada 20 Temmuz’da Suruç’ta meydana gelen saldırı başta olmak üzere, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Kilis’te güvenlik güçlerine yöneltilen saldırıların ardından güvenlik tehditlerinin arttığı ve “karşılığında tüm gerekli tedbirlerin alındığı” belirtildi.

Türkiye’nin çağrısının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 28 müttefik ülkenin büyükelçilerinin 28 Temmuz Salı günü toplanacağını açıkladı. Toplantı Brüksel’de yapılacak.

Açıklamada “NATO müttefikleri gelişmeleri çok yakından takip etmekte ve Türkiye ile dayanışma içinde bulunmaktadır” dendi.

1949’da imzalanan Kuzey Atlantik Anlaşması’nın 4. maddesi şöyle: “Taraflardan herhangi biri, taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır”.

“Zamanlama çok doğru”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg BBC’ye yaptığı açıklamada, Türkiye’den gelen toplantı talebinin çok yerinde ve zamanında olduğunu söyledi.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile de iki gün önce konuştuğunu belirten Stoltenberg, Türkiye’nin IŞİD’e yönelik operasyonlarına destek verdiklerini ifade etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Perşembe günü Dağ Hudut Karakolu’nda bir astsubayın IŞİD militanlarının açtığı ateş sonucu ölmesinin ardından, Cuma erken saatlerde IŞİD hedeflerine yönelik hava operasyonu başlatmış, ardından Kuzey Irak’taki PKK kampları da hedef alınmıştı.

Öte yandan Başkan Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele koalisyonu özel temsilcisi Brett McGurk, Twitter’dan yaptığı açıklamada Türkiye ve PKK’yı şiddetten kaçınmaya çağırdı.

McGurk mesajında “İki tarafı da şiddeti azaltmaya ve barışçıl çözüm sürecine bağlı kalmaya davet ediyoruz” yazdı. Özel Temsilci ayrıca “PKK’ya yönelik hava operasyonları ile ABD ve Türkiye arasında sağlanan IŞİD’e karşı işbirliğini artırma mutabakatı arasında bir ilişki olmadığını” belirtti.

“TSK’dan yeni hava harekatı”

Doğan Haber Ajansı, Pazar akşam saat 20.00 sularında Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan çok sayıda F-16 savaş uçağı havalandığını bildirdi.

 

Hakkari’nin Yüksekova ve Şemdinli İlçelerinde hava hareketliliği yaşandığını da bildiren DHA, “yoğun uçak seslerinin ardından sınır bölgesinden de bombalama seslerinin geldiğini” duyurdu.

Hürriyet gazetesi de “Kuzey Irak’ta terör örgütü PKK kamplarına yönelik yeniden hava operasyonu düzenlediğini” yazdı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X