NATO’da karar günü

NATO liderleri, Rusya’nın askeri hareketliliği ve IŞİD’le mücadele için Varşova’da toplandı. Türkiye’nin Suriye sınırında artırılacak güvenlik önlemleri de karara bağlanacak.

NATO’da karar günü

Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil ettiği NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Polonya’nın başkenti Varşova’da başladı. Toplantıların bir konferans merkezinde değil de stadyumda yapılacak olması ise NATO tarihi açısından bir ilk…

Polonya’nın ev sahipliğini yaptığı zirveye ABD Başkanı Barack Obama’nın yanı sıra NATO üyesi 28 ülke ve ortak ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan üst düzey yetkililer katılıyor. Zirvenin gündeminde, Rusya’nın bölgedeki askeri hareketliliği, terör örgütü DAEŞ ile mücadele, Ukrayna’daki kriz, Kırım’ın ilhakı ve İngiltere’deki referandumda AB’den ayrılma kararı çıkması sonrasında İngiltere ile AB ve NATO arasındaki ilişkilerin geleceği gibi konular var.

 

TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİ

NATO’nun Türkiye’yi de kapsayan güney kanadı için atılacak adımlar da gündeme gelen konular arasında. Son olarak 18 Aralık 2015’te kabul edilen paket kapsamında Awacs gözlem uçakları ve ‘Patriot’lar, Suriye sınırına konuşlandırılmıştı. Bu zirvede de bu önlemlere ek tedbirler alınması, bu kapsamda Suriye sınırındaki erken uyarı uçağı Awacs’ların sayısının artırılması kararı bekleniyor. Sınırda istihbarat paylaşımıyla ilgil işbirliğinin güçlendirilmesi, İtalya’nın karadan havaya savunma füze sistemini Türkiye’de konuşlandırması ve havadan da NATO araçlarının devriye görevine başlaması kritik konulardan bazıları. Ayrıca, Iraklı subayların eğitilmesi kararının da bu zirveden çıkması bekleniyor. 

EN ÖNEMLİ BAŞLIK RUSYA

Zirvenin ilk gününde NATO-Gürcistan Komisyonu Toplantısı yapılırken, bugün ise Afganistan ve Ukrayna oturumları düzenlenecek. Zirve çerçevesinde ayrıca NATO ülkelerinin dışişleri ve savunma bakanları da bir araya gelecek. İsveç ve Finlandiya’nın “NATO’nun yakın dostu” sıfatıyla katılacakları NATO zirvesinde ele alınacak konuların başında ise NATO’nun Polonya ve Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya’da NATO varlığının arttırılması var.

İNGİLTERE’DEN 650 ASKER

Zirve kapsamında konuşan İngiltere Savunma Bakanı Michael Hammond, Birleşik Krallık ordusundan 500 askerlik bir taburun Estonya’da, 150 askerlik bir birliğin ise Polonya’da görevlendirileceğini duyurdu. Hammond, NATO kapsamındaki takviye asker gönderme kararının, Rusya’nın olası taarruzlarının caydırılmasını amaçladığını belirterek, “Bu konuşlandırma uzun zamandır NATO’nun planladığı bir şeydi. Estonya, Litvanya, Letonya gibi ülkeler bunu istediklerini belirtmişlerdi” dedi. İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise İngiliz birliklerin Baltık ülkelerinde daha önceden sadece eğitim amaçlı bulunduğu, fakat artık bu ülkelerde kalıcı olarak görev yapacakları bildirildi. 

ERDOĞAN POROŞENKO VE BEGOVİÇ’LE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile dün görüştü. Erdoğan’ın Poroşenko ile Regent Oteli’ndeki basına kapalı görüşmesi bir saat sürdü. Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı İzzetbegoviç ile de görüşme gerçekleştirdi. Basına kapalı görüşme, yaklaşık 50 dakika sürdü. Bugün de devam edecek zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan çok sayıda liderle temasta bulunacak.

AB-NATO DEKLARASYONU İMZALANDI

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında, AB-NATO Ortak Deklarasyonu da imzalandı. Deklarasyona NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker imza koydu. 

YOĞUN GÜVENLİK TEDBİRLERİ

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Varşova semalarındaki güvenliği ise Türk Awacs uçakları sağlıyor. NATO zirvesine katılacak liderlerin Varşova’ya gelişleri sürerken zirvenin yapılacağı stadyumun etrafında da patriot füzeleri konuşlandırıldı. Stadyumun üzerindeki hava sahasında da dronlar devriye uçuşları gerçekleştiriyor.

NATO TARİHİNDE BİR İLK

Varşova’daki zirve, NATO tarihinde ilk kez bir stadyumda yapılıyor. 7 binin üzerindeki katılımcı ulusal stadyumda ağırlanrı. Güvenlik çalışmalarında Türkiye de rol alrı. Fransa ve İngiltere’nin de destek vereceği görev kapsamında havadan ihbar ve kontrol uçağı, Polonya semalarında görev yapıyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X