‘Nazi’ tartışması

Angela Merkel ‘Türkiye ile derin fikir ayrılıklarımız var. Nazi benzetmesi üzücü’ dedi. Alman Şansölye’ye yanıt, İbrahim Kalın ve Bakan Çavuşoğlu’ndan geldi.

‘Nazi’ tartışması

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bazı bakanların Almanya’daki toplantılarının iptal edilmesinden sonra Türkiye’den bu ülkeye yönelik Nazi benzetmesine yanıt verirken, ‘Türkiye önemli bir ortak ama Nazi benzetmesi üzücü’ ifadelerini kullandı.

Alman Parlamentosu’na seslenen Almanya Başbakanı Merkel, ‘Değerlerimize uygun olduğu sürece Türkiye ile ilişkileri geliştirmek için elimizden geleni yapacağız’ dedi. ‘Türkiye ile derin fikir ayrılıklarımız var’ diyen Merkel, ‘Nazi’ benzetmesiyle geçmişte yaşananların önemsizleştirildiğini belirtti.

Merkel gözaltında bulunan Die Welt muhabiri Deniz Yücel’in serbest bırakılması çağrısında da bulundu. Alman Şansölye, Türkiye’nin iç meselelerinin Almanya’ya taşımaması için ellerinden geleni yapacaklarını da söyledi.

‘NAZİSİNİZ’ DEMİYORUZ

Angela Merkel’e yanıt Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. Kalın, ‘Türkiye ile derin görüş ayrılıklarımız var’ diyen Almanya Başbakanı’na yanıt olarak ‘Hayır kampanyası yürütenlere kapılarını açarken, öbür tarafı temsil eden siyasileri engellemesi üzücü bir sonuç. Düşündürücü bir tablo ile karşı karşıyayız. Evet çıkmasın diye çalışıyorlar. Merkel haklı bazı konularda görüş ayrılıklarımız var’ dedi.

Almanya ile yaşanan krizle ilgili bir değerlendirmeyi de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı. Çavuşoğlu, Nazi benzetmesinin ardından Almanya’dan gelen tepkiyi değerlendirirken, “Biz şu anki yönetime ‘Nazisiniz’ demiyoruz. Uygulamaları o dönemi hatırlatıyor” açıklamasını yaptı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X