Nazım Hikmet Nilüfer’de yaşatılıyor

Türk ve dünya şiirinin büyük ustası Nâzım Hikmet’in Bursa’daki günlerine ait fotoğrafları, mektupları, şiirleri ve tabloları 113. doğum günü doylayısıyla Nilüfer’de sergilendi.

Nazım Hikmet Nilüfer’de yaşatılıyor

15 Ocak 1902’de Selanik’te doğan Nazım Hikmet, doğumunun 113. yılında Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği programla anıldı. Ömrünün 10 yılı aşkın süresini Bursa Cezaevi’nde geçiren Nâzım Hikmetin Bursa’daki günleri, fotoğrafları, mektupları, şiirleri, dokuma atölyesi ve hayatlarını değiştirdiği insanlardan oluşan ‘Ben Bir İnsan: Nazım’ sergisi, Nazım Hikmet Kültür Evi’nde kapılarını açtı. Nazım Hikmet’in 1940 ve 1950’li yıllara ait dönemini anlatan sergide konuşan Nilüfer Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey, gücünü bu topraklardan alan Nazım’ın aynı zamanda sanatın evrenselliğinin ve etkisinin de önemli bir örneği olduğunu vurguladı.

Bozbey, “Nazım’ın dünya insanı olması, sanatı, kelimeleri, şiirlerindeki her bir harf, 2015’li yıllarda bize hala rehber oluyor, eşlik ediyor. Özgürlüğe, demokrasiye, güzel günlerin bir gün mutlaka geleceğine olan inancıyla umutlarımızı diri tutuyor. Sanattan, sanatçıdan korkanların, onları katledenlerin, ateşe atanların hiç birini bugün hatırlamıyoruz. Ama Nazım, ölümünün üzerinden geçen onlarca yıla rağmen, yeni kuşaklar tarafından geleceğe taşınıyor” ifadelerini kullandı.

Nazım Hikmet’in şiirlerinden örnekler okuyan Bozbey, onun bir Anadolu mezarlığına gömülmesi ve başında da bir çınar ağacının olması yönündeki vasiyeti üzerine çınar fidanı dağıttı.

Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, Güney Özkılınç, Kenan Bengü ve Yeşim Bilge’nin koleksiyonlarını paylaşarak destek verdiği “Ben Bir İnsan: Nazım” adlı sergi 15 Şubat 2015 tarihine kadar Nazım Hikmet Kültür Evi’nde açık kalacak.

Nazım Hikmet’in doğumunun 113. yılı anısına özel bir konser de düzenlendi. Nida Ateş, ünlü şairin bestelenmiş şiirlerinden oluşan şarkılarından oluşan konser verdi. Herkesin dilinde yer etmiş şarkıların seslendirildiği konsere ilgi büyük oldu. Bazı vatandaşlar konseri salonun merdivenlerinde oturarak izledi. Nida Ateş’e klasik bir orkestranın eşlik ettiği gecede tiyatro sanatçısı Ali Düşenkalkar da Nazım’ın şiirlerini seslendirdi. İzleyicilerin şarkılara eşlik ettiği gecenin sonunda Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Beril Tanaçan Ünler, Nida Ateş ve ekibine çiçek vererek teşekkür etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X