Ne dolar ne Euro 2015’in yıldızı İsviçre Frang’ı

Dolar ile Euro düşüşleri ve çıkışlarıyla gündemden hiç düşmese de yıl başından bu yana Türk Lirası karşısında yüzde 28,8 yükselen İsviçre Frangı en çok kazandıran para birimi oldu.

Ne dolar ne Euro 2015’in yıldızı İsviçre Frang’ı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 31 Aralık 2014’te 2,3608 liradan alıcı bulan İsviçre Frangı, 31 Ağustos’ta 3,041 liraya yükseldi. Para birimleri arasında getiri şampiyonu olan İsviçre Frangı’nı, yüzde 25,4’lük kazançla Suudi Arabistan Riyali izledi. ABD Doları ise üçüncü olabildi. TL karşısında yıl başından bu yana yüzde 24 yükselen İngiliz Sterlini getiride dördüncü sırada yer alırken, bu para birimini sırasıyla yüzde 23,6 ile Japon Yeni, yüzde 22 ile Çin Yuanı, yüzde 21,6 ile Kuveyt Dinarı, yüzde 21,1 ile Pakistan Rupisi, yüzde 17,1 ile Rumen Leyi, yüzde 15,7 ile de avro takip etti.

BANT KALDIRILINCA

Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Strateji Direktörü Ali Kırali, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ”Yıl başından bugüne bakıldığında güçlü dolar dönemi ve jeopolitik riskler nedeniyle gelişmekte olan ülke para birimleri ve doğal olarak TL, özellikle gelişmiş ülke para birimlerine karşı değer kaybediyor” dedi. Bu noktada özellikle TL’nin İsviçre Frangı’na karşı yıl başından bu yana yüzde 30’a varan değer kaybının dikkati çekici olduğunu belirten Kırali, İsviçre Merkez Bankası’nın 15 Ocak’ta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) varlık alım programını açıklaması öncesinde Euro/frank paritesinde 1,20 olan alt bandı kaldırması sonrasında frangın tüm para birimlerine karşı hızla değer kazanmasının bu durumun başlıca nedeni olarak öne çıktığını dile getirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X