Nefesler tutuldu

İngilizler bugün en onemli siyasi kararını verecek ve AB’den çıkıp çıkmamayı onaylayacak. ‘Brexit’ referandumu Avrupa Birliği’nin kurumsal geleceği açısından da çok büyük önem taşıyor.

Nefesler tutuldu

İngiltere’nin gerçekler ile yüzleşme zamanı geldi. 10 hafta süren tartışma ve toplantıların ardından, ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasını (Brexit) oylayacağı kritik referandum bugün yapılacak.

Hem İngiltere hem de Avrupa için çok önemli sonuçları olacak oylama hala bıçak sırtında. Ayrılık ihtimali hala var. Bu gerçekleşirse Birleşik Krallık 28 üye ülke arasından çıkacak.

İşçi Partisi Milletvekili Jo Cox’un öldürülmesinin ardından yapılan kamuoyu anketleri, kalma yanlılarının arttığını gösterdi. ORB’nin yayımladığı ankette kalma yanlıları 5 puanlık artışla yüzde 53 olarak görülürken, ayrılık yanlıları 3 puanlık düşüşle yüzde 46’ya geriledi. Ancak YouGov tarafından The Times için yapılan bir internet anketi, ayrılıkçı kesimin yüzde 44 ile yüzde 42’lik kalma yanlılarının önünde olduğunu gösterdi. Anket hafta sonu Cox öldürüldükten sonra yapıldı. 

‘TÜRKİYE TEHDİDİ’

Avrupa Birliği taraftarları ekonomik nedenleri öne sürüyor. Bir araştırmaya göre Brexit’ten en çok etkilenen ülkeler Hollanda, İrlanda ve Belçika olacak. Bu üç ülke İngiltere ile sıkı ticari ilişkiler içinde bulunuyor. Almanya’nın otomobil sektörü de bu durumdan etkilenecek.

Ayrılma taraftarları cephesinde hükümet üyelerinin yanı sıra seçim komisyonu tarafından kampanyanın resmi lideri ilan edilen Londra eski Belediye Başkanı Boris Johnson da bulunuyor. ‘Kontrolü geri alacağız ve elimizde tutacağız. Kaderimize kendimiz karar vereceğiz’sloganıyla düne kadar kampanya yürütenlerin en büyük kozu ise ‘Türkiye tehdidi’ oldu. Ayrılık kampanyasını en agresif şekilde yürüten UKIP, AB’nin Türkiye’ye vize muafiyeti sağladığı takdirde 80 milyon Türk’ün İngiltereye geleceğini iddia etti.

NEDEN REFERANDUM?

Şuan 28 üyesi bulunan AB’nin bazı üyelerinin borçları olduğunun ortaya çıkması, İngiltere’nin birliğin bütçesine yapmak zorunda olduğu ödemeler ve Brüksel’in taleplerine yönelik isteksizliğin ardından bir de göçmen krizi patlak verince, ülke artık birlikten ayrılıp ipleri kendi eline almanın daha doğru olacağını düşünmeye başladı.

Uzmanlara göre İngiltere’nin AB’den çıkışının hem Londra hem de Brüksel açısından ekonomik ve siyasi sonuçları olacak. İngiltere’nin AB’den çıkma ihtimali özellikle ekonomi çevrelerinde endişeye neden oluyor. 2017 referandumundan evet çıkması halinde AB yanlısı İskoçya’nın bağımsızlık girişimlerinin daha da güçlenmesi bekleniyor. Birleşik Krallık’ın dağılma sürecine gireceği iddia ediliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X