Netanyahu’dan seçim açıklaması

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ‘İsrail halkı bizden en kısa sürede ülkenin menfaatlerine çalışacak yönetimi oluşturmamızı bekliyor’ dedi.

Netanyahu’dan seçim açıklaması

Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, olası koalisyon ortaklarını “Hükümeti kurmak üzere görüşmelere başlamaya” davet ederek, “Hayat devam ediyor, gerçekler ara vermez. İsrail halkı bizden en kısa sürede ülkenin menfaatlerine çalışacak yönetimi oluşturmamızı bekliyor” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, HaBayit HaYehudi lideri Naftali Bennett, Kulanu lideri Moşe Kahlon, Yisrael Beitenu lideri Avigdor Liberman, Şas lideri Aryeh Deri, Birleşik Tora Yahudiliği’nden Yaakov Litzman ve Moşe Gafni ile koalisyon kurma çalışmaları kapsamında görüştüğünü belirtti.

Herzog’dan Netanyahu’ya tebrik telefonu

“Siyonist Birlik” lideri İzak Herzog ise Netanyahu’yu arayarak kendisini tebrik ettiğini açıkladı.

Herzog, partisinin Netanyahu’nun sağcı Likud’una alternatif olmaya devam edeceğini dile getirdi.

Öte yandan Herzog, parti eş başkanı Tzipi Livni ile yayımladığı ortak mesajında, “İsrail toplumunda sosyal adaleti sağlamak, diplomatik hedefleri gerçekleştirmek, adalet ve demokrasiyi tam olarak tesis etmek için mücadeleye devam edeceğiz. Bize inanan herkese tüm kalbimizle teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerine yer verdi.

İsrail’de dün yapılan erken genel seçimlerde oyların yüzde 23,27’sini alan Başbakan Binyamin Netanyahu’nun lideri olduğu Likud Partisi seçimleri önde tamamladı. Bu sonuçlara göre Likud, Knesset’te (Meclis) 29 koltuk kazanmış oldu.

İzak Herzog ve Tzipi Livni liderliğindeki “Siyonist Birlik”in oy oranı ise yüzde 18,73’te kaldı. Bu sonuca göre, “Siyonist Birlik”, Knesset’te 24 koltuk elde etti.

Diğer partilerin oy oranları ise şu şekilde gerçekleşti:

“Birleşik Arap Listesi: yüzde 10,98, Yeş Atid: yüzde 8,78 , Kulanu: yüzde 7,41, HaBayit HaYehudi: yüzde 6,41 , Şas: yüzde 5,80, Yisrael Beitenu: yüzde 5,17, Birleşik Tora Yahudiliği: yüzde 5,16, Meretz: yüzde 3,89.”

Barajı aşan partilerin koltuk dağılımı ise şöyle oldu:

“Likud: 29, Siyonist Birlik: 24, Birleşik Arap Listesi: 14, Yeş Atid: 11, Kulanu: 10, HaBayit HaYehudi: 8, Şas: 7, Birleşik Tora Yahudiliği: 7, Yisrael Beitenu: 6, Meretz: 4”

İsrail kamuoyunda, Netanyahu’nun iki veya üç hafta içerisinde koalisyon hükümeti kurabileceği yönünde yorumlar yapılıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X