Netanyahu’ya ‘savaş’ yetkisi

İsaril Başbakanı Netahyahu İran’ın gizli bir nükleer programı olduğunu öne sürdü. MOSSAD’ın ele geçiridiği iddia edilen belgeleri gösteren Netanyahu’ya İsrail Parlamentosu savaş ilan etme yetkisi verdi.

Netanyahu’ya ‘savaş’ yetkisi

Netanyahu’nun şov yaparak açıkladığı ‘kanıtlar’  dünya tarafından ikna edici bulunmadı ancak Washington yönetiminden destek geldi. 
Tahran’dan İsrail başbakanına ‘Yalancı çoban’ yanıtını geldi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın 2015’te BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya ile imzaladığı nükleer anlaşma ile iligili kararını 12 Mayıs’ta açıklaması beklenirken, önceki gün İsrail’den Tahran yönetimine yönelik ağır suçlama geldi. 

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran’ın taahhütlerine karşın gizli bir nükleer programı olduğuna ve nükleer başlıklı füzelerin menzilini genişletmeye çalıştığına dair ellerinde ‘yeni ve güçlü kanıtlar’ olduğunu belirtti. İsrail gizli servisi MOSSAD tarafından ele geçirilen 

55 binden fazla belgeleri, Netanyahu, bir basın toplantısı düzenleyerek söz konusu fotoğraf ve görüntüleri kamuoyuyla da paylaştı.

SAVAŞ İLANI YETKİSİ

İran’ın amacının atom bombası tasarlamak, üretmek ve test etmek olduğunu savunan Netanyahu, İran yönetimini yalan söylemekle suçladı ve ellerindeki belgeleri diğer ülkeler ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile de paylaşacaklarını söyledi.

Belgelerin ABD’ye gönderildiğini söyleyen Netanyahu, İran’ın nükleer programının dünya, özellikle de İsrail ve ABD için büyük bir tehdit olduğunu söyledi.

Netanyahu, İran’ın nükleer anlaşmayı ihlal ettiğini ileri sürdü.
Sunumun hemen ardından İsrail Parlamentosu Knesset, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya savunma bakanının onayını aldıktan sonra savaş ilan etme yetkisi verdi.

Abd Başkanı Donald Trump ise Netanyahu’nun sunduğu belgelerle ilgil olarak kendisinin “yüzde 100 haklı” olduğunu gösterdiğini söyledi.

İRAN: YALANCI ÇOBAN

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ‘İran’ın nükleer silah üretmek için gizli bir program üzerinde çalıştığını’ iddia eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu ‘yalancı çoban’ olarak nitelendirdi.

Zarif, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ‘Yalancı çoban (Netanyahu), iddialarını 12 Mayıs’tan bir kaç gün önce ortaya attı’ ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmayı feshetmek için eski suçlamalarına devam ettiğini kaydeden Zarif, halbuki Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun bu iddiaları önceden araştırdığını ifade etti.

PUTİN’İ İKNA EDEMEDİ!

İsrail istihbaratının topladığı gizli belgeleri gösterdikten sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i telefonla arayan Netanyahu’nun 
Putin’i ikna edemediği ortaya çıktı. İki lider arasındaki telefon görüşmesi hakkında açıklama yapan Kremlin Sarayı, Putin’in İsrail Başbakanına, ”Rusya’nın İran nükleer anlaşmasıyla ilgili görüşü değişmemiştir. Dünya güvenliği bakımından birinci derece önem taşıyan  bu anlaşmaya tüm ilgili taraflar riayet etmeli” dediği belirtildi. 

AB: DELİL YOK

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini  de Netanyahu’nun iddialarına olumsuz yaklaştı.

MogheriniMogherini, Netanyahu’nun açıkladığı belgelerin ayrıntılı bir incelemeye tabi tutulması gerektiğini kaydetti. Mogherini, İran’ın nükleer anlaşmadan kaynaklanan yükümlülüklerini denetleyen tek yetkili kurumun Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) olduğunu belirterek UAEA’nın şu ana kadar İran’ın sorumluluklarını yerine getirdiğini onaylayan 10 rapor yayımladığını anımsattı.

HEPSİ ESKİ HABER

İsrail Başbakanı Netanyahu’ya bir tepki de ABD Başkanı Donald Trump gibi İran karşıtı olan eski Başkan George W. Bush döneminde CIA Direktörü olan emekli general Michael Hayden’ndan geldi.  Hayden, İsrail Başbakanı’nın iddiaları için ”Hepsi eski haber, yeni bir şey yok” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X