Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir rakamı açıklayınca şaşırmadık.
Aklımıza, pandemi döneminde BUSKİ’nin su fiyatlarını eleştirenler geldi. Buna kızıp, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da BUSKİ faturalarıyla birlikte tahsil edilen ve rakamı yükselten katı atık bedellerini toplamaktan vazgeçince Bursa’daki ilçe belediyeleri büyük bir gelirden oldu.
Çünkü; ilçe belediyelerinin bunu düzenli toplayabilecek bir tahsilat ağı yoktu. O tarihten bu yana da BUSKİ bir daha ilçe belediyeleri adına katı atık bedellerini toplamıyor. Bu yüzden Başkan Özdemir, Bursa’da sadece Nilüfer Belediyesi’nin katık atık vergisi gelir kaybının 2,5 milyar lira olduğunu açıkladı. O gelir devam etmiş olsaydı, Nilüfer Belediyesi bugün içinde bulunduğu mali krizi yaşamazdı.
Olay Medya’da İcra Kurulu Başkanımız Mehmet Ali İnan, yazar, yönetici ve editör arkadaşlarımızla bir araya gelen Özdemir, kendilerinin yeniden belirleyip meclise sundukları katı atık bedellerinden de revizyona gittiklerini, Nilüferlilerin tepkilerini bir kısmını haklı bulduklarını, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelere yeni 6 kademe belirlediklerini kaydetti.
Nilüfer’de 560 bin nüfusa ve 527 kilometrekare alanda temizlik yaptıklarını, bunun Yıldırım’a göre 5 kat daha büyük bir alanı temizlemek olduğunu kaydeden Özdemir, “Kanun, kirleten öder diyor. Biz de geçen yıla göre yüzde 75 artış öngören katı atık bedellerini yeni tarife modeliyle tekrar meclisimize sunduk” dedi.
Kimsenin belediyelere para ödemek istemediğini de kaydeden Özdemir, bu yıl çalışanlara ayrılan kaynağın, bütçenin yüzde 72’sine tekabül ettiğini, bunun da sürdürülebilir olmadığına dikkat çekti.
Ülkede büyük bir ekonomik kriz olduğunu, inşaat sektörünün bundan etkilendiğini, kurumlar, gelir ve emlak vergilerinin de üçte bir oranında azaldığını hatırlatan Özdemir, İller Bankası paylarından her ay yüzde 41 oranında geçmiş borçlar nedeniyle kesinti yapıldığını, 200 milyon liralık payın geçen ay 130 milyon liraya düştüğünü söyledi.
Özdemir, 4 yılda bir belirlenen emlak rayiçleriyle emlak vergisi gelirlerinde artış beklediklerini onun da bu yıl yenileneceğini vurguladı.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…