Nilüfer Belediyesi, kırsalda, doğal dengeye zarar vermeden, güvenilir gıda üretiminin yapılabildiği modeller oluşturma, biyoçeşitliliği koruyarak bu modelleri yaygınlaştırma, üreticilerin doğa dostu tarım yapmalarını ve emeklerinin karşılığını alabilmelerini sağlama yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda belediye envanterinde bulunan tarım arazileri yeni bakış açısıyla ele alınıp projelere de ona göre yön veriliyor. Halen 14 bin 200 hektarlık arazide meyve ve sebze üretiminin yapıldığı Nilüfer’de bu anlamda örnek uygulamalar hayata geçiriliyor. Bu uygulamalardan biri Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları. Nilüfer Belediyesi’nin kırsal kalkınma çalışmaları doğrultusunda yaşama geçirilen Küçük Ölçekli Kent Bostanları, alternatif ürün denemeleriyle yerel üretici için adeta rehber oluyor. Nilüfer Belediyesi’nin 2016 yılında Ürünlü Mahallesi’nde yaşama geçirdiği Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda, ekolojik tarım koşullarında ürün denemeleri yapılıyor. 64 metrekarelik 70 parselde kentlinin kırsalla buluşmasının da sağlandığı Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda, Nilüfer’deki kırsal yaşama katkıda bulunacak yepyeni ürünler yetiştiriliyor, üreticiyle de paylaşmak üzere tohumlar elde ediliyor. Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda ağırlıklı olarak yerel tohumlarla biber, patlıcan, kabak, fasulye, domates, hıyar, kabak, enginar, çilek, mısır, pancar, marul, buğday, gibi ürünler yetiştirilirken; Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi” kapsamında da lavanta, kekik, nane, adaçayı, oğul otu, biberiye, ekinezya ve limon otu gibi tıbbi aromatik bitkilerin fidelerinin de parsel bazında denemeleri gerçekleştiriliyor. Ayrıca safran bitkisinin, Nilüfer Kent Bostanları’ndaki üretim denemeleri, başarılı sonuç verdi. Denemeler sonucu, safran bitkisinin Bursa’nın iklimi ve toprak yapısına uygunluğu gözlendi. Ağırlıklı olarak sebze, tahıl, baklagil ürünlerinin üretiminin denendiği ve yerel tohumların üretildiği Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda tohumları Anadolu’nun çeşitli yörelerinden getirilen buğday çeşitlerinin üretimi de devam ediyor.
‘Ortak üretim ortak tüketim’
Sürdürülebilir tarım uygulamalarını önemsediklerini ve bu konuda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “2020 yılını Nilüfer’de tarım yılı ilan ettik. Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan sağlıklı gıdaya, havayı, suyu ve toprağı kirletmeyen doğal ve sürdürülebilir tarım ile ulaşmak mümkün. Belediye olarak her zaman, sürdürülebilir tarım uygulamalarını ve ekolojik tarımı önemsedik. Özellikle kırsalımızın geleneksel uygulamalarını, kültürel değerlerini destekliyoruz. Üreticinin tüketiciyle doğrudan buluşmasını sağlayacak adımları genişleteceğiz. Bir yandan Nilüfer’deki köylü pazarlarının sayısını artırmayı hedeflerken, diğer yandan kurduğumuz S.S. Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) ile markalaştıracağımız ürünlere herkesin doğrudan ulaşabileceği satış noktaları oluşturacağız” dedi. Nilüfer’deki kadın derneklerine desteklerini de sürdüreceklerini söyleyen Başkan Erdem, “Kadınların üretecekleri ürünleri NİLKOOP aracılığıyla satışını sağlayarak ekonomiye kazandırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca ekolojik tarım ve sağlıklı beslenme konularında eğitimlerle de bu süreci desteklemeyi hedefliyoruz. Bütün bu çabalarımızın sonucunda, tarım alanındaki yanlış politikalar sonucu üretime küsen çiftçiyi, yeniden toprakla barıştıracağız. Bu adımların uzun vadede başka toplumsal sonuçları da olacak. Belki de Nilüfer ölçeğinde kırsal kalkınmayı hayata geçirerek, tersine göçü gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
Kompost ünitesi
Nilüfer Belediyesi, hem çevre sağlığına, hem de ekonomiye katkı sağlamak amacıyla, bitkisel ve yemek atıklarını organik gübreye dönüştürecek olan Kompost Ünitesi’ni de 2019 yılı Kasım ayında hayata geçirdi. BEBKA’nın 2018 Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Kırsal Alan Bürosu tarafından hazırlanan “Nilüfer’de Çöpe Atmıyoruz Toprağa Kazandırıyoruz” Projesi ile hibe kazanan Nilüfer Belediyesi, bu proje kapsamında Ürünlü Mahallesi’nde bulunan Nilüfer Belediyesi Kent Bostanları’nda Kompost Ünitesi’ni kurdu. Bursa’da bir ilk olan Kompost Ünitesi’nde yiyecek atıkları, semt pazarlarında ortaya çıkan meyve ve sebze atıkları, işlemden geçirilerek organik gübreye dönüştürülüyor. Elde edilen gübre de hem Kent Bostanları’nda kullanılıyor hem de Nilüfer kırsalındaki çiftçilere dağıtılıyor. Bu projeyle pazar ve yemek atıkları katı atık depolama sahasında ürettiği metan gazı oranı önemli ölçüde düşeceği için, bu uygulama uzun vadede Nilüfer’in karbon ayak izinin küçültülmesine de katkı sağlayacak
Organik pazar ve köylü pazarları
Son yıllarda tüketicilerin doğal ve sağlıklı gıdaya ulaşma talepleri, doğa ve ekolojiye dost tarımla birlikte çevreyi koruma bilinci arttıkça, tarımsal üretimde bazı sistem değişikliklerine gitme zorunluluğu ortaya çıktı. Sertifikalı organik tarım, ekolojik tarım koşullarında üretim, Nilüfer Belediyesi’nin benimsediği tarım şekilleri. Ekolojiyi, üreticiyi ve tüketiciyi koruyan, gözeten çalışma ve projelere destek veren Nilüfer Belediyesi, Konak Kapalı Pazar Alanı’nda kurduğu Organik Ürün Pazarı ve haftanın dört günü Görükle, Karaman, Konak ve Çamlıca mahalelerinde kurulan köylü pazarları ile tüketicilerin doğal, sağlıklı ürünlerle buluşmasını sağlıyor.
Tohum kütüphanesi
Nilüfer Belediyesi, her biri birer hazine olan ata mirası tohumlara da sahip çıkıyor. 2015 yılında Tohum Kütüphanesi’ni hayata geçiren Nilüfer Belediyesi, Kent Bostanları’nda yapılan yerel tohum denemelerinde elde edilen tohumları burada koruyor. Ayrıca Anadolu’nun farklı bölgelerinden ve yurtdışından toplanan tohumlar da kütüphanede saklanıyor ve Kent Bostanları’nda çoğaltılıyor. Nilüfer Tohum Kütüphanesi’nde saklanan tohumların bir kısmı 2015 yılından bu yana her yıl Nisan ayında düzenlenen Tohum Takas Şenlikleri’nde halka ulaştırılıyor.