Nilüfer’de Aziz Nesin yılı

Nilüfer Belediyesi, doğumunun 100. yılında 2015’i Aziz Nesin yılı olarak ilan etti. Yıl boyunca düzenlenecek etkinliklerle usta kalem anılacak.

Nilüfer’de Aziz Nesin yılı

Nilüfer Belediyesi 2015 yılını Türkiye’nin yetiştirdiği en sıradışı kişiliklerden biri olan Aziz Nesin’e armağan etti. Edebiyatın her alanında  durmadan ürüten, düşünen bu yüzden bedeller ödeyen yazı ustası Aziz Nesin, yıl boyunca düzenlenecek etkinliklere konu olacak. 

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün Aziz Nesin’in doğumunun 100. yılında hayata geçirdiği kapsamlı projeye ilişkin düzenlenen basın toplantısı Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Başkan Yardımcısı Bukle Erman ve Belediye Meclis Üyelerinin yanı sıra Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin, Nesin Vakfı Başkanı Süleyman Cihangiroğlu, Nesin Yayınları Yönetmeni Atay Eriş ile karikatür tarihçisi Turgut Çeviker katıldı. 

100. YAŞ ARMAĞANI

Toplantıda konuşan Mustafa Bozbey, her yıl, belirlenen  bir yazar üzerine yoğunlaşarak onun hayatını, edebiyata bakış açısını, dil ve üslûbunu ve eserlerini derinlemesine inceleyip, katılıma açık etkinliklerle kent halkıyla paylaştıklarını belirtti.

 

Bozbey, sözlerine şöyle devam etti: ‘Türk edebiyatında önemli bir yere sahip ve farklı dallarda eserler üretmiş  bu yazar, 2015 yılı için Aziz Nesin olarak belirlendi.  Nilüfer Belediyesi olarak , 2015 yılını Aziz Nesin’in 100. Yaşına armağan ediyoruz. Aziz Nesin’in 100. yaşını, yıl boyunca gerçekleştireceğimiz etkinliklerle kutlayacağız.

Bozbey, proje kapsamında yıl boyunca düzenlenecek etkinliklerde Aziz Nesin’in eserlerinin okunup konuşulacağını, anılarının, öykülerinin, dünya görüşünün bazen bir resim, bazen bir karikatür, bazen de bir mektuba dönüşeceğini belirtti. Başkan Bozbey, şunları kaydetti: 

‘Aziz Nesin’i konu eden sergiler, filmler izleyecek, başka sanat disiplinlerinde yorumlanmış eserlerini gündeme getireceğiz. En yakın dostlarıyla, sanatçılarla, akademisyenlerle, söyleşecek, Aziz Nesin’i daha yakından tanıyacağız. En önemlisi bu eserlerden güç alıp hem yeni şeyler üretecek hem de kalabalıklaştıkça yalnızlaşan bu dünyada onun yüreğindeki sevgiyi birbirimize aktarıp, belki  de daha çok olmanın yollarını bulacağız.’

Bozbey, 2015 yılı boyunca, Aziz Nesin’in tüm varlığıyla ele alınacağı etkinliklere katılım için tüm halka çağrıda  bulundu. 

NESİN VAKFI

Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin de, Nesin Vakfı ile ilgili mücadeleye değindi. Ali Nesin, ‘Aziz Nesin’in yaşayan eserleri de var. Bunlardan bir tanesi Nesin Vakfı. Nesin Vakfı’nda çocuklar yaşıyor. Çocuklara bugün yemek yiyemeyeceğiz, sizi okutamayacağız diyemeyiz. Bu böyle bir sorumluluktur. Yaşayan bir Nesin Vakfı Ailesi var. Aziz Nesin gerçekten ölmedi. Çünkü onun yaşayan bir eseri var. Bunun için de şimdi biz çalışıyoruz. Bizden sonra da Nesin Vakfı’ndan gelen gençler yaşatmaya devam edecek’ diye konuştu. 

SERGİLER BELGESELLER

2015 yılı boyunca Aziz Nesin ile ilgili söyleşiler, sergi, sempozyum, dinleti, yarışma, tiyatro ve film gösterimleri ve atölye çalışmaları yapılacak. Söyleşilerde Nesin’in üretimi, mücadelesi her yönüyle ele alınacak. Aziz Nesin’in mücadelesi ve savunduğu değerleri konu alan belgeseller gösterilecek. 

Öğrenciler her hafta kütüphanelerde düzenlenecek masal dinletilerinde Aziz Nesin masallarını deneyimi masal anlatıcılarından dinleme şansı bulacak. Nesin’in insan yanı mizahçılığı mücadelesi, şairliği tiyatro yazarlığı düzenlenecek sempozyumlarda ele alınacak. Usta yazarın kişisel eşyaları mektupları fotoğrafları sergilerde halkla buluşacak. Ayrıca Liselerarası  Kitap Kapağı Yarışması aracılığıyla Aziz Nesin’in anılarının öğrencilerin zihninde yarattığı görsel algı belgelenecek. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X