Nilüfer’de kütüphane sempozyumu

Nazım Hikmet Kültürevi, 12-14 Mayıs’ta “Belediyelerin Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Uluslararası Sempozyumu”na ev sahipliği yapacak. Sempozyumun, Türkiye’de bir ilk olacağını vurgulayan Başkan Bozbey, “Bilgi kaynaklarına özgürce erişebilen nesillerin yeti

Nilüfer’de kütüphane sempozyumu

DİLEK ATLI

Nilüfer Belediyesi ve Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü katkılarıyla geniş katılımlı bir sempozyum gerçekleştirilecek. 

Türkiye’de bir ilk olacak “12-14 Mayıs Belediyelerin Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Uluslararası Sempozyumu”nun önemine işaret eden Başkan Mustafa Bozbey, “Bilgi kaynaklarına özgürce erişebilen nesillerin yetişebilmesini amaçlıyoruz” dedi. 

Sempozyum eş başkanları Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. 

Kütüphaneleri çok önemsediklerini ifade eden Bozbey, “Yazar Muzaffer İzgü’nün, çocuk okuru olmayan bir toplumun yetişkin olmaz, sözündeki anlamın ışığında kütüphanelerimizden çocuklarımızın yararlanması için özendirici çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

KÜTÜPHANECİLİKTE 9 YIL

Yetişkinliklere yönelik söyleşi ve kitap günlerinin yanı sıra beşe ulaşan kütüphane sayısıyla Nilüfer’in örnek bir ilçe olduğunun altını çizen Bozbey, “2007’den bugüne kütüphanecilik alanında 9 yılda büyük gelişmelere imza attık” dedi. 

Bozbey, konuşmasında şunları aktardı:

“Türkiye’nin ilk ve tek şiir kütüphanesi 2012 yılında Nilüfer’de hizmete sunuldu. 2015 yılında 86 bin 33 materyalimiz bulunan kütüphanelerimizden toplamda 364 bin 217 kişi yararlandı. En önemlisi 2015’te kütüphanelerimiz 6 bin 401 yeni üye kazandı. Toplam üye sayımız ise 18 bin 566’a yükseldi. Üyesi olduğumuz Uluslararası Kütüphane Birlikleri ve Kurumları Federasyonu Türkiye’de ilk kez bir belediye kütüphanesinin yaptığı iki çalışmayı sunum olarak kabul etti. Nilüfer Kütüphane dünyaya açıldı. 

Nâzım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştireceğimiz ve 3 gün sürecek olan sempozyumda ilgili alandaki uzman hakemlerin denetiminde seçilmiş toplam 16 oturumda, 62 bildiri ve 5 poster sunulacak. Yurtdışından bildirilerin de yer alacağı sempozyum sonunda tüm bildiriler kitap haline getirilecek. Bu kitaplar kütüphanelere ve üniversitelere ulaştırılacak.” 

TARİHİ BİR TOPLANTI OLACAK

Prof. Dr. Bülent Yılmaz ise bu organizasyonda yer almaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, sempozyumun tarihi bir toplantı olacağını belirtti. 

Bir ilk olarak sempozyumun önemine değinen Yılmaz, şunları kaydetti:

“Bu toplantının gelenekselleşeceğini düşünüyorum. Dijitalleşme diye adlandırdığımız yeni bir sürece geçiyoruz. Fakat bu sürecin kültürel yanını dikkate almak gerek. Dolayısıyla belediyenin önemli işlevlerinden biri bulundukları yerlerde halkın kültürel yaşama katılım ve erişimini sağlamaktır. Çağdaş bir yaklaşım ve bilimsel bir temelde bunu üniversiteler ile birlikte yapmak bu üniversiteler açısından da çok değerli oluyor. Bu nedenle teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye’de ne yazık ki arşiv ve kütüphane hizmetleri istediğimiz düzeyde değil. Sorunlarımız var. Ancak Nilüfer Belediyesi örnek gösterebileceğimiz hizmetler veriyor. Türkiye’nin tüm illerinden gelebilecek bildirilerle Türkiye’de arşivcilik ve kütüphanecilik alanında bir politika geliştirme adına bu sempozyumda tartışmayı istiyoruz. 20-25 bin bildiri gelmesini tahmin ederken 85 bin başvuru oldu. Sempozyuma büyük bir ilgi var.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X