Nilüfer’de organik atıkların dönüşümü yapılacak

Nilüfer Belediyesi’nin BEBKA’dan aldığı doğrudan faaliyet desteği ile hayata geçireceği ‘Organik Atıklardan Biyogaz Üretimi Tesisi’ ile ilgili fizibilite çalışması tamamlanarak bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Nilüfer’de organik atıkların dönüşümü yapılacak

Nilüfer Belediyesi’nin çevreci ve yenilenebilir enerji için geliştirdiği ve BEBKA’dan doğrudan faaliyet desteği kapsamında gerçekleştirilen toplantıda önemli bilgiler verildi. 

Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu, Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay, Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Yasemin Dere, Uludağ Üniversitesi Çevre Teknolojileri Ar-Ge Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kadir Kestioğlu, Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yahya Ulusoy, Elektrik Mühendisi Kayhan Kalelioğlu, Çevre Mühendisi Osman Erdem Kestioğlu, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu ile BEBKA yetkilileri katıldı. 

Toplantıda Nilüfer’in sahip olduğu nüfus potansiyeline bağlı olarak hayvansal ve bitkisel atıklar, pazar atıkları açısından önemli bir potansiyele sahip olduğu vurgulandı. Atıkların değerlendirilemeden depolanmasının gerekli yer temini ihtiyacında artış ve çevresel zararlar oluşturduğu kaydedildi.

Organik Atıklardan Biyogaz Üretimi Tesisi Fizibilite Çalışması’nın bölgede önemli miktarda yer alan organik atıkların atıl halde depolanmasının yerine, onların biyogaz şeklinde geri dönüşümü yapılarak bölge ekonomisine, istihdamına, sürdürülebilir tarıma ve yenilenebilir enerjinin kullanımının arttırılmasına katkı sağlanılacak. 

Yenilebilir enerji kaynaklarından biri olan Biyogaz ile CO2 emisyonlarını azaltarak çevrenin korunmasına yardımcı olacak. Enerjide dışa bağımlılığın azalmasına, istihdamın artmasına katkıda bulunacağından da bahsedilirken, yeryüzünde denetimsiz deşarjdan ve tarımdan kaynaklanan metan ile azot oksit emisyonları azaltacak. 

Biyogaz üretimi sonrası oluşan atıkların gübre olarak tarımda kullanılarak kimyasal gübre ikame ve tasarruf edileceği ifade edilirken, iklime zararlı gazların emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlayacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X