‘Nisan balığı’ olmayın

Bugün 1 Nisan. Yani ‘şakanın günü’… Okulda, işyerinde, evde şakalara karşı ‘uyanık’ olun. Şakazede olmayın.

‘Nisan balığı’ olmayın

Tarihi ile ilgili farklı rivayetler olmasına karşın şakanın ‘Evrensel Günü’ olarak kabul edilen 1 Nisan’da, farkında olmadan siz de kötü bir şakanın kurbanı olabilirsiniz.

Yoğun bir günün telaşındayken birileri size ‘ilginç bir şaka’ hazırlığında olabilir, zira takvimler 1 Nisan’ı göstermekte. 

Dünyanın pek çok ülkesinde farklı şakaların gelenek haline geldiği 1 Nisan’ın geçmişine ilişkin farklı rivayetler olsa da ‘Şaka Günü’ olarak adlandırılan bu geleneğinin tarihçesi, 16. yüzyıla kadar uzanıyor.

Rivayete göre, Fransa’da, 1564’e kadar yeni yıl 1 Nisan’da başlarmış. 1564 yılında Fransa Kralı IX. Charles’ın takvimi değiştirme kararı ile yılbaşı 1 Nisan’dan 1 Ocak’a alınmış. Yeni yılda herkes birbirine hediyeler sunmuş, ‘mutlu yıllar’ dilemiş ancak bazı muzipler ise 1 Nisan’ı unutmamış. Sanki yılbaşı kutlanıyormuşcasına, eskiden olduğu gibi yine hediyeler alıp vermişler.

Bunu muziplik nedeniyle ‘şaka’ niyetine, gülmek için yaptıklarını söylemişler. O günden itibaren, her yılın 1 Nisan günü, büyük-küçük herkes birbirine şaka yapmaya koyulmuş.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X