Nükleer fizikçi idam edildi

İran’da 2010’dan bu yana tutuklu bulunan nükleer fizikçi Şehram Amiri’nin idam edildiği bildirildi.

Nükleer fizikçi idam edildi

İran’da 2010’dan bu yana tutuklu bulunan nükleer fizikçi Şehram Amiri’nin idam edildiği bildirildi.

2009 yılında Suudi Arabistan’a Hac ziyareti için giden Amiri, burada kayıplara karıştı. Daha sonra ABD’de gözaltına alındığı belirtilen Emiri, 2010’da İran’a döndü.  Amiri yaptığı açıklamada, CIA tarafından kaçırıldığını ve ‘gizli bilgileri ifşa etmesi için CIA’in psikolojik baskısına maruz kaldığını’ söylemişti. Bir diğer videoda da ABD’den kaçtığını iddia etti ve 2010 yılında Tahran’a döndüğünde kahraman gibi karşılandı.

Ançak Amerikalı yetkililer, Amiri’nin kendi rızasıyla ABD’ye kaçıp ‘faydalı bilgiler verdiğini’ söylemişti. Bunun üzerine Şehram Amiri, bir süre sonra tutuklanarak cezevine gönderildi.  20 ay tutuklu kalan Emiri’ye 10 yıl hapis cezası verilerek Belucistan Vilayeti’ne gönderildi. Ailesi, Şehram Emiri’nin 3 Ağustos’ta bilinmeyen bir yerde idam edildiğini ve  doğum yeri olan Kırmanşan kentinde toprağa verdiklerini söyledi. Amiri, İran Atom Ajansı’da çalışmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X