Nükleer şemsiye

İran ile anlaşmak üzere olan ABD, bu uzlaşıya güvenlik nedeniyle tepki gösteren Körfez ülkelerine nükleer silaha karşı güvenlik şemsiyesi önerdi. Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye lideri Esad’a karşı askeri baskının gerekli olabileceğini de belirtti.

Nükleer şemsiye

Körfez ülkeleri ile görüşen ABD Dışişleri BakanıJohn Kerry, İran’la anlaşmalarına güvenlik nedeniyle karşı olan bu ülkelere güvenlik şemsiyesi önerdi.

Asya’daki müttefiklerini benzer şekilde Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne karşı koruduklarını belirten Kerry, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Umman ve Katar için de aynısını yapabileceklerini söyledi. İran nükleer araştırmaları sadece tıbbi amaçlar ve enerji amaçlı yaptığını söylese de, İsrail ve Körfez ülkeleri İran’ın nükleer silah sahibi olmak istediğinde ısrarcı.

ESAD’A ASKERİ BASKI

ABD Dışişleri Bakanı, Suriye’de siyasi açıdan yeni bir dönem başlatabilmek için gerekirse Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı ‘askeri baskı’ da uygulanabileceğini söyledi. Esad’ın her tür meşrutiyeti yitirdiğini savunan Kerry, ‘Esad ciddi müzakerelere yanaşmamaya devam ederse bu noktada askeri baskı da gerekli olabilir’ diye konuştu.

KARA OPERASYONU

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal, Kerry ile görüşmesinde IŞİD’e karşı operasyonların karadan da yürütülerek genişletilmesini istedi. El Faysal, Tikrit’te Irak birliklerinin IŞİD’e karşı giriştiği operasyona da değinerek, İran’ın bölgedeki nüfuzunun arttığı uyarısında bulundu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X