Obama’dan Rusya tepkisi

Rusya’nın Suriye’de gerçekleştirdiği hava saldırılarının IŞİD’i güçlendirdiğini ifade eden Obama, Esad’ı Suriye halkının gözünde tekrar bir lider statüsüne getirmenin imkansız olduğunu söyledi.

Obama’dan Rusya tepkisi

Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın Suriye’de gerçekleştirdiği hava saldırılarına ilişkin soruları yanıtlayan ABD Başkanı Barack Obama, Rusya’nın Suriye’de gerçekleştirdiği hava saldırılarının ‘ılımlı muhalifleri’ yerin altına ittiğini ve bu saldırıların IŞİD’i güçlendirdiğini kaydetti. 

Rusya’nın, Suriye yaklaşımını ‘felaket reçetesi’ olarak değerlendiren Obama, Esad’ın hali hazırda iktidarda oluşunun sorumluluğunun Rusya ve İran’a ait olduğunu vurguladı. Obama, “Rusya’nın şu anda yaptığı şey bizim geçmişte yaptıklarımızdan farklı. Suriye nüfusunun çok büyük bir bölümü tarafından istenmeyen bir rejimi destekliyor” dedi.

Obama, Rusya’nın, Esad’ı desteklemek için askeri bir çözüm yolu araması sebebiyle ‘bataklığa’ gireceklerini söyledi. Esad’ı, Suriye halkının gözünde tekrar bir lider statüsüne getirmenin imkansız olduğunu ifade eden Obama, ilgili bütün taraflarla görüşmeye hazır olduklarını ifade etti. Obama, “Fakat Rusya’nın, ‘Esad’ın davranışlarından bıkmış olan herkesi ortadan kaldırma kampanyası’ için kendileriyle işbirliği yapmayacağız” değerlendirmesinde bulundu.

PARÇALARI TOPLAYACAK BİRİNE İHTİYACIMIZ VAR

Suriye’de siyasal bir geçiş süreci yaşanması durumunda ılımlı muhaliflere ihtiyaçları olduğunu belirten Obama, “Suriye’deki muhalif grupları destekleme hususunda, ABD’nin askeri bir çözüm yolunu dayatmayacağını daha önce de açıkça söylemiştim. Çünkü Suriye sonunda düşecek, bu bağlamda ‘ılımlı muhalifler’le ilişki içinde olmak bizim yararımızaydı. Esad düşecek ve bizim Suriye’de dağılmış parçaları toplayıp bir araya getirecek birine ihtiyacımız var” diye konuştu. 

EĞİT-DONAT

Eğit-donat programına da değinen Obama, bu programın, ABD Savunma Bakanlığı tarafından özellikle IŞİD’e karşı ılımlı muhaliflerin neler yapabileceğini görmek için başlatıldığını belirtti. Program olması gerektiği gibi devam etmediğini belirten Obama, eğit-donat’ın planlandığı gibi gitmemesini, “IŞİD’e karşı yoğunlaşması beklenen bu insanların başına her gün varil bombaları yağıyor” diye açıkladı.  ABD Başkanı Obama, “Putin Bey’in Suriye’ye desteği, onun güçlülüğünden değil zayıflığındandır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X