Obama’dan Suriyeli mülteciye davet

ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi’nde salı günü yapacağı “Birliğin Durumu” konuşmasına Suriye’den gelen bir mülteciyi davet etti.

Obama’dan Suriyeli mülteciye davet

ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi’nde salı günü yapacağı “Birliğin Durumu” konuşmasına Suriye’den gelen bir mülteciyi davet etti.

ABD’nin USA Today gazetesi, Obama ailesinin davetiyle meclise gelecek Suriyeli mültecinin Refai Hamo olduğunu bildirdi.

Suriyeli bir bilim adamı olan Hamo, son aylarda özellikle Cumhuriyetçi başkan adaylarının Suriyeli mültecilere yönelik açıklamalarına tepkili olduğu bilinen Başkan Obama’nın konuşması sırasında Michelle Obama için ayrılan bölümde oturacak.

İki yıl Türkiye’de yaşadı

Mide kanseri olan Hamo’nun Suriye’deki iç savaş sırasında evi bombalandı, bombardımanda eşi, kızlarından biri ve beş yakını hayatını kaybetti. Suriyeli bilim adamı, 2013’te bir oğlu ve hayatta kalan üç kızıyla savaştan kaçarak önce Türkiye’ye gitti.

İki yıl Türkiye’de kalan 55 yaşındaki Hamo, sığınma başvurusunun kabul edilmesi üzerine geçen ay ABD’nin Michigan eyaletine yerleştirildi.

“Birçok buluşum var”

Hamo, internette kendisini meşhur eden yazıda, şunları ifade etmişti:

“Hala dünyada bir fark yaratabilecek şansım olduğunu düşünüyorum. Amerika’ya gittiğimde patentini almak istediğim birçok buluşum var. Buluşlarımdan biri şu anda İstanbul metrosunda trenlerin hareketinden elektrik üretmek için kullanılıyor. Ayrıca yakıtsız olarak 48 saat uçabilecek bir uçağın çizimlerini yaptım. Depremler meydana gelmeden haftalar önce deprem tahmini yapacak bir cihaz üzerinde çalışıyorum. Tek isteğim araştırmalarımı yapabileceğim bir yer. Bugün Michigan’a gideceğimi öğrendim. Orası hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Tek isteğim güvenli ve bilime saygı duyulan bir yer olması. Ben işime geri dönmek istiyorum. Yeniden insan olmak istiyorum. Dünyanın benim bittiğimi düşünmesini istemiyorum. Ben hala buradayım.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X