Obama’ya yetki

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Obama yönetiminin IŞİD’e karşı askeri güç kullanmak için istediği yetkiyi onayladı. Tasarı, 8’e karşı 10 oyla, komitedeki parti üye sayılarına göre geçti.

Obama’ya yetki

Görevi bu ay bitecek olan Senato’nun Dış İlişkiler Komitesi, Obama yönetiminin IŞİD’e karşı askeri güç kullanmak için istediği yetkiye ilişkin tasarının oylamasında Demokrat ve Cumhuriyetçiler ikiye bölündü. Buna karşın komite, Obama yönetiminin istediği yetkiyi onayladı. Tasarı, komitedeki parti sayılarına göre 8’e karşı 10 oyla geçti. 

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez’in öncülüğünde hazırlanan ve komiteden geçen tasarı, ABD güçlerinin, Amerikan askerleri ve vatandaşlarını korumak, istihbarat operasyonları yapmak, hava saldırılarının hedeflerini belirleyenlere yardım etmek, operasyon planı yapmak ile danışmanlık ve asistanlık dışındaki eylemlerini sınırlandırıyor, Amerikan muharip gücünün kullanılmasını engelliyor. 

Bunun yanında yetkiyi 3 yılla sınırlayan tasarı, yönetime her 60 günde bir IŞİD ile mücadele konusunda Kongre’yi bilgilendirmesi yükümlülüğü getiriyor.

GENEL KURULA GELECEK

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez, bu kongrenin süresi dolmadan tasarıyı Senato genel kuruluna getirmeye çalışacağını söyledi. Ancak, tasarının genel kurulda oylamaya yetişip yetişmeyeceği henüz net değil.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, önceki gün katıldığı komite oturumunda, IŞİD ile mücadele için istenen yetkinin, Irak ve Suriye ile kısıtlanmamasını, Amerikan muharip gücü kullanımına yasak getirilmemesini ve 3 yıllık yetkiyi uzatma imkanı tanınmasını istemişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X