Obama’yı sildi

ABD’nin 35 Rus diplomatı sınırdışı etme kararı, Moskova-Washigton arasında gerilime neden oldu. Rusya Devlet Başkanı Putin 35 Amerikalı diplomatı sınırdışı etme teklifini ‘Obama’nın seviyesine düşmeyeceğim’diyerek reddetti.

Obama’yı sildi

Washigton yönetimi 35 Rus diplomatı, bilgisayar korsanlığı yoluyla başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiaları nedeniyle ‘istenmeyen adam’ ilan etmesine, Rusya’nın yanıtı gecikmedi.

Dün Kremlin’in aynı sayıda ABD’li diplomatı sınırdışı etmeye hazırlandığı bildirildi. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’daki 35 ABD’li diplomatı sınır dışı etmeyi ve bu kişileri Moskova’daki evleri ve depoları kullanmaktan alıkoyma kararı aldıklarını açıkladı. Açıklanan kararın gerekçesi ise Washington’ın Rus diplomatlara yönelik aldığı karara misillemede bulunmak.

Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Lavrov’un teklifini reddettiğini acıkladı ve ‘Rusya’da görevli hiçbir ABD’li diplomatın sınır dışı edilmeyeceğini’ söyledi.

‘TRUMP’I BEKLEYECEĞİZ’

Putin, yaptığı yazılı açıklamada, ‘Karşılık verme hakkını saklı tutuyoruz. Ancak sorumsuz, ‘mutfak diplomasisi’ seviyesine inmeyeceğiz. Rus-Amerikan ilişkilerinin yeniden tesisine yönelik adımları ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın tutumuna göre belirleyeceğiz’ değerlendirmesinde bulundu.

Rus diplomatların ABD’den dönerek yeni yıl tatilini Rusya’da geçireceğini belirten Putin, ‘Amerikalı diplomatlar için problem oluşturmayacağız. Kimseyi göndermeyeceğiz’ ifadelerini kullandı.

TÜRK ÇOCUKLARI DA OKUYOR

Ancak Kremlin yönetimi dün ilk tepki olarak Moskova’daki Anglo Amerikan Okulu’nu kapattı. Rusya’nın başkenti Moskova’da ağırlığı ABD, Kanada ve İngiltere büyükelçiliği mensuplarının çocukları olmak üzere 60 ülkeden bin 250 öğrencinin  okuduğu okulda Türk ailelerin çocuklarının da olduğu biliniyor.

1949 yılında açılan Moskova’daki en köklü uluslararası okulun, Noel tatili nedeniyle kapalı olduğu bildirildi. Kremlin yönetimi ayrıca Moskova’nın Serebryanı Bor sayfiye bölgesinde, Moskova nerhinin kıyısındaki Amerikan büyükelçiliğine ait dinlenme-plaj tesisinin de kapatıldığını açıkladı.

OBAMA’YA AĞIR ELEŞTİRİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Obama’nın kendi halkını aşağıladığını belirtti.

Zaharova, Facebook hesabından, ‘Bugün ABD’liler ne teröristler ne de düşmanlar tarafından değil, kendi başkanları tarafından küçük düşürüldü. Bu kez Washington’a tokadı, kendi efendisi attı. 8 yıldır Beyaz Saray’da olanlar… Bunlar iktidar değil, dış politikanın beceriksiz, hayal kırıklığı yaratan ve dar görüşlü grubu. Bugün Obama bunu resmi olarak kabul etti. En şaşırtıcı olanıysa, iki dönemlik başkanlık süresi boyunca uluslararası arenada hiçbir başarıya ulaşamayan Obama’nın, bunun yerine iktidarına ‘kara bir lekeyle’ nokta koyması’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X