Odaya kayıtsız çalışan esnafa 503 TL ceza

BESOB Başkanı Tak, ilk 6 ayda 5 bin iş yeri açıldığını, yaklaşık 2 bin iş yerinin de kapandığını kaydetti.

Odaya kayıtsız çalışan esnafa 503 TL ceza

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, herhangi bir Oda’ya bağlı olmadan çalışan 25 bin esnafa, kayıt olmamaları halinde 503 lira ceza kesileceğini açıkladı.

Esnafın işlerinde sıkıntı olduğuna dikkat çeken Tak, 1 Ocak-22 Haziran tarihleri arasındaki resmi rakamlara göre 5 bin 190 işyeri açıldığını buna karşılık bin 917 işyerinin ise kapandığını ifade etti. Bu rakamların işleri iyi gibi gösterdiğini vurgulayan Tak, ”Bu rakamlar aldatmasın kimseyi. Rakamın yükselme sebebi hükümetin 30 bin lira faizsiz kredi vermesi. Bunların içinde kayıtsız olan çok vardı. O parayı alabilmek için gelip kayıt oldular ondan rakam yükseldi. Odalara kayıtsız olan yaklaşık 26 bin kişi var Bursa’da. Şu ana kadar yaklaşık bin tanesi kayıt oldu. Geri kalan 25 bini kayıtsız” dedi.

1 AY MÜHLET VERİLECEK

Herhangi bir Oda’ya kaydı olmayan söz konusu esnafla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın talimatıyla çalışma yaptıklarını kaydeden Tak, bu doğrultuda bir ekip kurulduğunu dile getirdi. Arif Tak, ”Bu ekiple beraber yazılar hazırlanıyor. Gelin kaydolun deyip 1 ay mühlet verecekler. Kayıt olmazlarsa disiplin kuruluna gidecekler ve ilk ceza 503 lira olacak. Ayrıca bir o kadar da kayıt parası olacak. Bu cezaya kalmamaları için gelip kayıt olmaları gerekecek. Bakanlıktan gelen talimat bu yönde” diye konuştu.

İNSANLAR ÖNÜNÜ GÖREMİYOR

Terörün her konuda etkisini gösterdiğini dile getiren Tak, ”Çarşıya girip insanlarla konuştuğunuzda herkes feryat ediyor. Biz bunu terör meselesine bağlıyoruz. İşler o yüzden azalıyor. Bize bütün sıkıntıyı getiren şey terör. Bu olmasa parası olan yatırımını yapıyor, yabancı sermaye geliyor. Dolayısıyla iş sahaları açılıyor, işsizlik azalıyor. Herkes ekmeğini kazanmaya ve borçlarını ödemeye çalışıyor. Çark döneme başlıyor. Terör olduğu zaman özellikle de son zamanlarda olan sıkıntılar çok darbe vuruyor. İnsanlar çekiniyor. Ne olacağını, önünü göremiyor güven meselesi var burada. Güven gelmesi lazım” dedi.

110 BİN KİŞİNİN FAİZİ SİLİNİYOR

2016’yı bir atılım yılı olarak kabul ettiklerini ama terörün etkisiyle biraz sendeleme durumunda olduklarını söyleyen Tak, her şeyin düzelmesi noktasında umutlu olduklarına işaret etti. Arif Tak, ”Hükümetimiz de esnaf ve sanatkara karşı iyi bir tutum sergiliyor. Bazı tedbirler alıyorlar. Mesela esnaf kredi kooperatifinden kredi alıp da ödeyemeyen 110 bin kişi var Türkiye genelinde. Bunların faizlerini siliyorlar. Yani esnafa sanatkara bir yakınlık gösteriyor hükümet. Eğer bu yakınlık devam ederse esnaf sanatkar biraz daha rahat noktalara gelecektir. 2016 yılı ikinci bölümü daha iyi olacaktır” diye konuştu.

PROJE BİZİ EZEBİLİRDİ

Büyük Sanayi Sitesi projesi ile ilgili de bilgi veren Tak, şunları kaydetti: ”Bizim için önemli bir proje. Altyapı tamamlanmak üzere. Üstyapının ihalesini bekliyoruz. Her an ihale olabilir. Artık o iş yoluna girdi bir sıkıntı yok. Esnaf sanatkarlar sahip çıktı ve sıkıntıyı aştık. Çünkü hakikaten önemli bir işti. O proje bizi ezebilirdi bizi. Önemli sıkıntıya sokabilirdi ama birilerinin onu yapması gerekiyordu. Şehir içinde 7 bin sanatkarın şehir dışına çıkarılması lazım. Kim yapacak bunu? Odalar birliği, valilik, belediyeler, Ticaret İl Müdürlüğü, ticaret ve sanayi odası hepsinin bu işin içine girmesi gerekiyor. Güzel bir konsensus sağlandı. Bu konuda mesafeler alındı. Engel olanlar bize zaman kaybettirdiler. Onların da eline bir şey geçmedi. Bize en az 5 yıl kaybettirdiler. Her şeye rağmen bu projenin Bursa’ya kazandırılması Bursa için gelecekte müthiş bir katkı sağlayacak.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X