OECD’nin büyüme tahmini yüzde 3,1

Türkiye’de yılın başlarında ekonomik büyümenin yavaşladığına dikkat çeken OECD, genel seçimlerin yarattığı belirsizlik ve jeopolitik gerginliğin, yatırımları ve tüketim harcamalarını gerilettiğini bildirdi.

OECD’nin büyüme tahmini yüzde 3,1

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye ile ilgili büyüme tahminlerini sınırlı da olsa (0,1 puan) düşürdü.

Merkezi Paris’te bulunan OECD, üye ülkelerle ilgili ekonomik görünüm raporunu yayımladı. Raporun Türkiye bölümünde 2015 yılının başlarında ekonomik büyümenin yavaşladığı anımsatılarak, ‘genel seçimlerin yarattığı belirsizlik ve jeopolitik gerginliğin, yatırımları ve tüketim harcamalarını gerilettiği’ yorumu yapıldı. 

İş dünyasında ‘bekle gör’ atmosferinin hakim olduğu ve ekonomik büyümenin 2015 sonu ve 2016 yılında kademeli artmasının beklendiği kaydedilen raporda, bununla birlikte büyüme oranının potansiyelin altında olacağı ifade edildi. OECD Türkiye için 2015 Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme tahminini yüzde 3,2’den yüzde 3,1’e, 2016 büyüme tahminini yüzde 4’ten yüzde 3,9’a indirdi.

GERİLİM VE KUR UYARISI

OECD raporunda, ‘bölgesel gerilimlerin ve kurdaki belirsizliğin yatırımların toparlanma hızını etkileyeceği’ uyarısı yapıldı. Sermaye akışındaki dalgalanma nedeniyle hedefin üzerine çıkan enflasyon oranının düşürülmesi gerektiğinin altı çizilen raporda, iş dünyasında sürdürülebilir rekabet edilebilirlik seviyesinin artırılmasının önemine işaret edildi ve ”Ana ürün ve emek piyasasındaki reformların hayata geçirilmesi de ekonomik büyümenin artmasına katkı yapacak” denildi.

DIŞ FİNANSMAN BAĞIMLILIĞI

Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı AB ülkelerindeki düşük ekonomik büyüme oranı ile Irak ve Rusya gibi pazarlardaki bölgesel gerilimlerin Türkiye’nin ihracatına olumsuz etki yaptığı hatırlatılan raporda, cari açığın giderek düşürülmesine karşın dış borçların gayri safi milli hasılaya oranın yüzde 20’ye ulaştığı vurgulandı. Raporda, şu ana kadar sermaye akışının, cari açık ve dış borcun döndürülmesinde sorun yaratmadığı ancak dış finansmana bağımlılığın ‘kırılganlık’ oluşturduğu kaydedildi.

ŞAMPİYON HİNDİSTAN OLACAK

OECD Hindistan’ın üye ülkeler içinde bu yıl ve gelecek sene büyüme konusunda liderliği diğer ülkelere kaptırmayacağı tahmininde bulundu. OECD’ye göre Hindistan, 2015’de yüzde 7,3, 2016’da ise yüzde 7,4 büyüme sağlayacak.

OECD VE EURO TAHMİNLERİ

Üye ülkeler için 2015 yılında ortalama yüzde 3,1 ekonomik büyüme öngörülen OECD raporunda, 2016 yılında ise bu oranın yüzde 3,8’e çıkacağı tahmininde bulunuldu. OECD raporunda, ‘düşük petrol fiyatları ve para politikalarındaki gevşemenin üye ülkelerde gelecek yıl ekonomik büyümenin artmasına katkı yapacağı’ öngörüsü de paylaşıldı. 

OECD’nin büyüme öngörüsü Euro Bölgesi için 2015’te yüzde 1,4, 2016’da yüzde 2,1; ABD için 2015’te yüzde 2, 2016’da yüzde 2,8 şeklinde oldu. Raporda, ABD’de işsizliğin gelecek yıl da düşmeye devam edeceği ifade edildi. Raporda ayrıca, Çin’in 2015’de yüzde 6,8, 2016 yılında yüzde 6,7 ekonomik büyüme kaydedeceği, Japonya’nın ise bu yıl yüzde 0,7, gelecek yıl yüzde 1,4 büyüyeceği tahminlerine yer verildi

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X