‘Oğlaklar etlenmeden kesime gönderiliyor’

Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yıldırım Oran, keçi üreticilerinin imkansızlıklar nedeniyle oğlaklarını etlenmeden kesime gönderdiğini belirterek, ”Bunun önlenmesi gerekiyor. 7 kilogram yerine 25 kilogram et veren bir keçi, ülke

‘Oğlaklar etlenmeden kesime gönderiliyor’

Oran, yaptığı açıklamada, keçi yetiştiricilerinin zor şartlar altında üretim yaptığını söyledi. Üreticilerin, imkansızlıklar nedeniyle keçileri 4-5 aylıkken pazara sunduğunu dile getiren Oran, ”Çok küçük yaşta kesildikleri için et tutmaz. Yani bir oğlaktan 7-8 kilogram et elde edilebilir. Kasaplara 75 liradan satılıyor. Maliyeti kurtarmıyor. Halbuki bu oğlaklara 2 sene kadar bakmamız gerekiyor. Bu yüzden destek çok önemli. Erkekleri 2 yıl bakılırken önemli bir maliyet ortaya çıkıyor. O zaman bunlar 20-25 kilogram et verebilir hale gelirler. Eti de çok lezzetli olur. Oğlakların etlenmeden kesime gitmesini önlememiz lazım. 7 kilogram yerine 25 kilogram et veren bir keçi, ülkedeki kırmızı et açığına çözüm olabilir” dedi. 

Oran, Türkiye’de 10 milyonun üzerinde keçi bulunduğunu da sözlerine ekledi.

BORÇLARI ÖDEMEK İÇİN

Keçi yetiştiricisi Yahya Tetik ise 500 keçisinin bulunduğunu belirterek, ”Hiçbir yatırımımız yok. 5 kişilik aile bu keçilere bakıyoruz. Maddi olarak sıkışınca borçları ödememiz gerekiyor. Oğlakları kasaplara 75 liradan satıyoruz. Kazancımız olmuyor, cepten yiyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X