“Öğrenci Masrafları Arttı, Memur Perişan”

Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, okulların açılmasıyla aileleri okul masraf telaşının sardığını belirterek, “25 yıl üzerinden emekli olan memur emeklisinin bin 600-bin 700 TL emekli maaşı aldığı göz önüne alındığında, ok

“Öğrenci Masrafları Arttı, Memur Perişan”

Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, yazılı bir açıklama yaptı. Hanefi Bostan okulların açılmasıyla ailelerin masraflarının arttığını belirterek, “Okulların açılmasıyla birlikte aileleri okul masrafları telaşı sardı. Eğitim masrafları, servis giderleri, kırtasiye ve giyim harcamaları gibi ek masraflar aile bütçelerini daha da zorluyor. Döviz kurlarında yaşanan artışlar özellikle yurtdışından ithal edilen kırtasiye malzemelerinin fiyatlarının enflasyonun üzerinde yükselmesine neden oluyor. Büyükşehirlerde servis ücretlerinde yüzde 10’a yaklaşan artışlar ailelerin belini büküyor” dedi. Hanefi Bostan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi, konuyla ilgili TÜİK verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırmada bir öğrencinin aile bütçesine getirdiği ek yükü belirledi. Buna göre; ilköğretime giden bir çocuğun aile bütçesine aylık 968,67 TL ek yük getirdiği belirlendi. İlköğretimde okuyan bir çocuğun aile bütçesine getirdiği ek yük 2014 yılının aynı ayında 846,24 TL olarak hesaplanmıştı. Görüldüğü üzere okul masrafları son bir yılda yüzde 14,5 oranında yükseldi. Ortalama devlet memuru maaşının 2 bin 407 TL, 25 yıl üzerinden emekli olan memur emeklisinin bin 600-bin 700 TL emekli maaşı aldığı göz önüne alındığında, okula giden çocuklarının masraflarını memurların ve emeklilerin nasıl karşılayacağı bir muammadır.” “MAAŞLAR ERİDİ, MEMUR PERİŞAN” “Geçtiğimiz yıl ile karşılaştırdığımızda sadece okul masraflarının aylık 122,4 lira arttığı ortaya çıktı” diyen Bostan, “Zaten zorunlu tüketim harcamalarındaki artış, yılın başında alınan zammı eritmişti. Artan enflasyonla birlikte okulların açılması da aile bütçesine ek bir yük olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınav ve yerleştirme sistemindeki çarpıklık nedeniyle, öğrencilerin ailelerinden uzak okullara yerleştirilmesi de okul masraflarını artıran bir başka etken olmaktadır. Yapılan araştırmalar, son 11 yılda, ülkedeki tasarruf oranının büyük ölçüde düştüğünü göstermektedir. Buna göre vatandaşlarımız, borçlanarak yaşamakta, çocuklarımızın geleceği için hiçbir yatırım yapamamaktadır. Vatandaşı ekonomik açmazda olan bir ülkenin ilerlemesi, büyümesi, kalkınması söz konusu değildir. Eğitim masraflarından kısılarak ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın çağdaş eğitim imkânlarından faydalandırılması mümkün değildir. Bu bakımdan, özellikle memurlarımızın ve emeklilerimizin yaşadığı hak kayıplarının giderilmesi ve yeniden tasarruf yapılabilir hale getirilmesi ülkemiz geleceği açısından da bir zorunluluktur” ifadesini kullandı. Hanefi Bostan, “Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı yokluklar içerisinde belirsiz bir eğitim sistemine mahkûm etmemeliyiz. İyi bir eğitimin yolu, doğru bir sistem ve yeterli ekonomik kaynaktan geçmektedir. Bu bakımdan memurlarımızın ve emeklilerimizin eriyen maaşlarını enflasyondan korumak için gerekli tedbirler alınmalı, çocuğu eğitim gören vatandaşlarımıza eğitim öğretim yardımı yapılmalıdır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X