Öğrencilerden kaat’ı sanatı

Uludağ Üniversitesi öğrencileri bu yıl 6.’sı düzenlenen “Kaat’ı Sanatı” sergisiyle çalışmalarını görücüye çıkardı. Kattâ Dilek Erim Aydemir, “Bu sanatı birlikte yaşatıyoruz” dedi.

Öğrencilerden kaat’ı sanatı

Dilek Atlı

 

Geleneksel Türk sanatları arasında yer alan kaat’ı, Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapılan açılışla sanatseverlerle buluştu. Uludağ Üniversitesi öğrencilerin çalışmalarından oluşan sergi için eğitmen ve kattâ Dilek Erim Aydemir, “Bu buluşma çok önemli. Kaat’ı sanatını öğrencilerimizle birlikte hep beraber yaşatıyoruz. 6. Kaat’ı Sanatı karma sergimiz değer yaratıyor” dedi.

 

Aydemir, Türkiye’de bir ilk olarak kaat’ı sanatının Uludağ Üniversi’nde seçmeli ders olarak verildiğini ifade ederek, “Bir yıl boyunca farklı bölümlerden öğrencileri bir araya getiren dersimizde oluşturduğumuz çalışmaları bu sergide görücüye çıkarıyoruz. Öğrenciler, birer sanat eseri yaparak değer yarattılar. Bunun mutluluğunu hep beraber bu sergiyle yaşıyoruz” diye konuştu. 

 

Kaat’ı sergisini geleneksel hale getirdiklerine değinen Aydemir, sergideki çalışmaların koleksiyon değerinde olduğunu belirterek, şunları kaydetti: 

 

“Her geçen yıl dersimize üniversite öğrencilerinden talep artıyor. Seçmeli dersimiz tüm fakültelere açık olduğu için mimarlıktan tıp fakültesine birçok farklı bölüm öğrencisi tek derste buluşuyor. Rektörlüğe bağlı Güzel Sanatlar Bölümü’nde kaat’ı sanatını seçmeli ders olarak alan yabancı öğrenciler bile var. Onların da eserlerine sergimizde yer verdik.”

 

BİLİNMEYEN SANAT

 

Dolmabahçe Sarayı Yıldız Şale Köşkü’nde bulunan Geleneksel Türk Süsleme Sanatı Merkezi bölümünün yöneticiliğini yapmış olan Dilek Erim Aydemir, kaat’ı sanatıyla ilgili şunları aktardı: 

 

“Merhum sanatçı Süheyl Ünver’in Türkiye’ye kazandırdığu kaat’ı sanatını yaşatmayı amaçlıyorum. Ebru, tezhip, hat ve minyatürün yanı sıra geleneksel sanatlarımızdan biri olan kaat’ı sanatı diğerleri kadar bilinmiyor. Dünyanın en önemli müze ve kütüphanelerindeki eserleri birebir inceledim. Kaat’ı sanatında renkli bölümler için ebru sanatından yararlanıyoruz. Kağıtları özel cımbız ve makaslarla kesiyoruz. ‘Muhallebi’ dediğimiz özel bir yapışkanla bu kağıtları yapıştırıyoruz. Her kesip yapıştırılan kağıt, kaat’ı sanatı değildir. Bir eserin kaat’ı sanatına ait olabilmesi için çok ciddi altyapı ve büyük emek gerekir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X