Öğrencilerin çanta eziyeti

İlkokul ve ortaokul çocuklarının bitmeyen çilesi okul çantalarının ağırlığı sorunu devam ediyor. 6-8 kilogram arasında ağırlığı bulunan çantaları her gün taşımak zorunda kalan miniklerin, gelişim çağında ciddi fiziki rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabil

Öğrencilerin çanta eziyeti

SEYİT GÜNDOĞAN

Okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin en büyük kabusları olan ağır çanta eziyeti yine baş gösterdi. Özellikle ilkokul ve ortaokul çocuklarına büyük sıkıntı veren çantaların ağırlığı 7 kiloya kadar çıkabiliyor. Bu nedenle bir çok veli çocuklarının çantasını taşırken, artık buna bir çözüm bulunmasını istiyorlar. 

Çantalarında her gün Hayat Bilgisi defteri ve kitabı, Türkçe defteri ve kitabı, Müzik defteri ve kitabı, resim defteri, güzel yazı defteri, boya kalemleri, abaküs, kalem kutusu, yardımcı setler, plastik fasulye ve çubuklar taşıyan çocuklar bunlara ilaveten bir de su matarası ve beslenme çantası taşımak zorunda kalıyor. Zaten kendileri 14-15 kilo olan çocuklar, ağırlıklarının neredeyse yarısı kadar olan çantaları her gün taşıyarak adeta eziyet çekiyor. Gerek hekimlerin, gerekse eğitimcilerin uyarılarına rağmen bu soruna bugüne kadar çözüm bulunamadı. 

 

“ÇÖZÜM OKULLARDA ÖĞRENCİ DOLABI”

Konuyu değerlendiren Türk Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, bu durumun her yıl tekrarlanan ancak bir türlü çözülemeyen bir sorun olduğuna dikkat çekerek, gerek eğitimcilerin, gerekse hekimlerin tavsiyelerine karşın özellikle ilkokulun birinci ve ikinci sınıflarında ağır çanta taşıma probleminin aynen devam ettiğini söyledi. Bu durumun çocukları hem fiziken, hem de psikolojik olarak yorarken, onların moral ve motivasyonunu da bozduğunu vurgulayan Türkoğlu, “Bu noktada hem öğretmenlerin, hem de velilerin duyarlı olmaları ve ders programına göre çantaların hazırlanması gerekmektedir. Diğer taraftan okullarda öğrenci dolabı uygulaması bir an önce hayata geçirilmelidir. Aksi durumda hem beden sağlığı, hem de ruh sağlığı bozulan küçük çocuklarımız olacaktır. Çantalar ortalama 7-8 kiloyu bulmakta, toplam zaten 14-15 kiloluk çocuklarımıza kilosunun yarısı kadar yük yüklemek kabul edilecek bir durumu değildir” dedi.  

“OMURGADA GELİŞME BOZUKLUĞU OLUŞABİLİR”…

Uzmanlar da çocuklara ağır sırt çantaları yüklenmemesi konusunda velileri ve öğretmenleri uyardı. Doruk Hastanesi Ortopedi ve Travmataloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, ağır çantaların çocuklarda kötü duruş alışkanlığını geliştiren bu durumun gelişim bozukluğuna da neden olabileceğini belirten, “Aşırı yüklü sırt ve el çantaları çocukta kötü duruş alışkanlığı, dolayısıyla sırt ağrıları ve omurgadaki gelişme bozukluklarına neden olabilir” diye konuştu.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X