‘Öğretmen ile öğrenci ilişkisini sorguladım’

Bursa Kitap Fuarı’nda genç okurlarıyla buluşan yazar Ömer Açık, yeni romanı “Montsuzlar” için “Öğretmen ve öğrenci arasındaki ilişkiyi sorgulandığım bir kitap” dedi.

‘Öğretmen ile öğrenci ilişkisini sorguladım’

Dilek Atlı 

 

Yazar Ömer Açık, Günışığı Kitaplığı’ndan çıkan yeni romanının imza gününde Bursa Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluştu. Bir eğitimci olan yazarla son kitabı “Montsuzlar” üzerine görüştük…

 

Kitaplarınızda, karakterlerin kalabalık olduğu göze çarpıyor…

Önceki iki kitapta mekân mahalleydi. Hatta mahalle bir kahraman gibi ele alınmıştı. Öyle olunca kalabalık bir kadro oluştu. Toplumsal çeşitliliği yansıtma açısından epeyce elverişli oldu. ‘Montsuzlar’ da benzer bir yapı barındırıyor. Bu kez aile ilişkileri, okul ortamı ve şehir yaşamı zemininde. Hayatımızdaki karakter çeşitliliği hikâyelerimde tüm zenginliğiyle yer alsın istiyorum.    

 

ALFABETİK SIRALAMA…

Bir eğitimci olarak çocuk ve gençlerin dünyasına çok yakınsınız. Kitaplarınızda da onlardan biri oluyorsunuz adeta. ‘Montsuzlar’, Veysel önderliğinde gelişiyor. Öğrenci ve öğretmen ilişkisini nasıl ele alıyorsunuz? 

Veysel alfabetik sıralamanın mantıktan yoksunluğunu keşfeden ve yaşamın bu mantıksızlık üzerine kurulmasına, yaşadığı haksızlıktan yola çıkarak kendince muhalefet etmeye çalışan bir genç. Okul ortamında aykırı olmanın ne anlama geldiğini fark ediyor çok geçmeden. Ve mesele başka bir eksene, düşünce ve ifade özgürlüğüne kayıyor.   

Kaleme aldığınız hikâyelerde ana konunun yanı sıra yan konulara da değinmeyi seviyorsunuz. ‘Montsuzlar’ romanınızda ele aldığınız diğer konular neler?

‘Montsuzlar’da, baba oğul geçimsizliği bir alt katman olarak okunabilir. Veysel’in, yaşadığı adaletsizliğe karşı bayrak açması sonrası başına gelenler, babasıyla arasındaki ilişkiyi yeniden ele almasını sağlıyor. Ayrıca tüm aileyi sürgün hayatı yaşamak zorunda bırakan babanın iş yaşamındaki ilkeli duruşu da bir yan hikâye sayılabilir. Evin küçük çocuğu Elif’in okuma yazma süreci de öyle. Alt hikâyelerle ana hikâyeyi, tıpkı derelerin denizi beslediği gibi kuşatmak, katmanlı bir kitap ortaya çıkarmak amacım. 

MİNİKLERİN İLGİSİ…

Günışığı Kitaplığı standında genç okurları için kitaplarını imzalayan Ömer Açık, daha sonra Tüyap 15. Bursa Kitap Fuarı söyleşilerine katıldı. ‘Alfabeyi Kim İcat Etti? Montsuzlar’ söyleşisinde yazar, minik okurlarının sorularını yanıtladı. Açık, fuar gibi alanlarda çocuklarla bir araya gelmenin onlara “kendileri olma“ şansı verdiğini belirterek, “Geçen yıl fuar durgundu. Bu yıl kitaplarla buluşmak isteyenler akın ediyor. Çocuk okurlarla yeni bir okur kitlesi oluşuyor. Benim de miniklerden oluşan bir okur grubumun olduğunu Montsuzlar romanıyla anladım” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X