Okul dönemi göz kontrollerini ihmal etmeyin

Çocuklarda ilk göz muayenesi en geç ilk 2 yaşta yapılmalı, 4. yaş ve ilkokula başlarken  muayene tekrarlanmalıdır. Muayenede sadece  kayma varlığı ve göz yapılarının anatomik yapıları değil,  gözün gerçek numarasını saptamamızı sağlayan  damlalarla  da ölçümler yapılmalıdır.

Okul dönemi göz kontrollerini ihmal etmeyin

Anne babada bozukluk olmaması, çocukta göz bozukluğu olmayacağı anlamına gelmez. Göz bozuklukları genetik olarak eski nesillerden aktarılmış olabilir. Okul öncesi çocuklarda göz bozukluğu  % 25 olup, şikayeti olmadığı düşünülerek muayeneleri ihmal edilmiş çocuklarda  hem okul başarısını  etkileyeceğinden, hem de  %3-4 oranında görülen görme tembelliğinin  7 yaş sonrası tedaviye pek cevap vermemesinden dolayı son şansların kullanılması açısından önemlidir.

Miyop çocuklar, tahtayı göremedikleri, yazılanları sıra arkadaşlarından bakmak zorunda kaldıkları için, hipermetroplarsa kitap okurken bir süre sonra yazılar karıştığından ve netleme çabası nedeniyle baş ağrısı oluştuğundan derslerde kapasitelerinin altında başarı gösterir, arkadaşlarından geri kalabilirler. Astigmatlarda da netleyememe, yorgunluk şikayetleri sıkça olur. Okul çağı çocuklarında, özellikle miyopinin büyümeyle  artması nedeniyle  tahtayı  görememe, ders  takibi ve okul başarısını azaltır. Bu nedenle ilkokula başlayan her çocuğun okul öncesi muayenesi, gözlük kullanan çocukların da  6-8 aylık aralıklarla, gözlüksüz çocuklarında 1-1.5 yıl ara ile, tercihen okul dönemi başlarken  rutin muayeneye getirilmesi önemlidir. Tembel diye damgalanan, geri kalan, güç öğrenen çocukların önemli  bir kısmında göz bozukluğu olabileceği, bu  çocukların uygun gözlükle okul başarılarının belirgin artabileceği  unutulmamalıdır. Verilen gözlük düzenli  ve sürekli takılmalıdır. Arada gözlüğü çıkartıp gözü dinlendirmek diye bir yöntem yoktur, tersine gözü gözlük dinlendirir.  Gözlük takmak numarayı değiştirmez,  arttırmaz ya da azaltmaz, iyi görmemizi sağlar.

Okul öncesi muayene sadece öğrenciler için değil,  öğretmenler için de önemli olup, hem en  keskin uzak görme sağlanması , 40 yaş üstünde görülen yakın görme sıkıntısı için gözlük başlanması,  hem de diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkların hasarının saptanması için yılda bir muayene önerilir.

Okul başarısının, iyi görmeyle doğrudan bağlantılı olduğunu hatırlatıyor,yeni eğitim öğretim yılında hem öğrencilerimiz hem öğretmenlerimize başarılar diliyorum.

Op. Dr. Fatma Altınsoy

Göz Vakfı Yıldırım Göz Merkezi

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X