Okul öncesi eğitimde yaya kaldık

Okul öncesi okullaşma oranı yüzde 47 olan Bursa, bu alanda komşuları olan Çanakkale, Balıkesir, Kırklareli, İzmir gibi illerin ortalamasının altında kaldı.

Okul öncesi eğitimde yaya kaldık

DERYA DEMİR

Okul öncesi eğitimin Türkiye genelinde zorunlu hale getirilmesi için çalışmalar tüm hızıyla sürerken, eğitim-öğretim yılı başında yapılan kayıtların iller bazındaki değerlendirmesinde Bursa’nın, çevresindeki Çanakkale, Balıkesir, Kırklareli, İzmir’in bir hayli gerisinde kaldığı ortaya çıktı. 

YÜZDE 47’Sİ ÖĞRENİM GÖRÜYOR

Bursa’da 784 okul okul öncesi eğitim verirken, 4-5 yaş aralığındaki 46 bin 904 öğrenci okul öncesi 
eğitim görüyor. Ancak bu çağ nüfusunun yalnızca yüzde 47.32’sine denk geliyor.

Yani Bursa’da 4-5 yaş aralığındaki çocukların yarısından fazlası okul öncesi eğitim görmeden doğrudan ilkokula gidiyor. Okul öncesi eğitimin çocuğun okul gelişiminde önemli olduğunu vurgulayan Eğitim İş Şube Başkanı Özkan Rona, “Okul öncesini eğitim almak temel eğitime hazırlıktır ve bu nedenle zorunlu olmalıdır.

İlkokula gidildiğinde okul öncesi eğitim alan ile almayan çocuk direkt olarak fark ediliyor. Eğitim alan çocuk okula daha çabuk adapte olduğu için başarısı daha üst seviyelerde oluyor.

Ancak Bursa’nın okul öncesi okullaşma oranının düşük. Yüzde 47’lik okul öncesi okullaşma oranı ile Çanakkale, Balıkesir, Kırklareli, İzmir gibi komşu illerimizin ortalamasının altında kaldık. Bunun nedenleri arasında yeteri kadar yer olmaması ve maliyetli olması gösteriliyor.

Bununla birlikte, bazı cemaat ve tarikatlar çocukları kayıt dışı eğitime alıyor. Devlet bir an önce bu tür yapıların kapısına kilidi vurmalı ve okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirmelidir” diye konuştu. 

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X