Okula gelen Suriyeli çocuğa 50 lira

Eğitim çağındaki Suriyeli çocukları okullara çekemeyen Milli Eğitim Bakanlığı, çareyi onları teşvik etmekte buldu.

Okula gelen Suriyeli çocuğa 50 lira

SEYİT GÜNDOĞAN

 

Bakanlık, Suriyeli Çocukların Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi kapsamında Şartlı Eğitim Yardımı programı başlattı. Program çerçevesinde; yaz okuluna okula düzenli giden çocuk başına aylık 50 lira yardım yapılıyor.

 

Bursa’da eğitim çağında 40 binin üzerinde Suriyeli çocuk bulunmasına rağmen, okula gidenlerin sayısı sadece 12 bin 900. Bu rakamı artırmak isteyen İl Milli Eğitim Müdürlüğü de, okula giden her çocuğa 50 lira verilecek programı yaz okulları ile desteklemek istedi. Suriyeli ailelerin yaşadığı mahalledeki en yakın okulda gerçekleştirilen kurslara ilginin olmadığı öğrenildi.

Türk Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, yardım programının Türkiye’nin Suriye mültecileri ile ilgi politikalarının yanlışlığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

 

Türkoğlu, mülteci çocukların okula gitmesini sağlayamayan hükümetin çocukların ailelerine para verme yoluna gittiğini ancak istediği sonucu alamadığını kaydetti. Misafir oldukları ülkenin kurallarına daha şimdiden uymayan ve eğitilmemiş mülteci misafirlerle ileride büyük sorunlar yaşanacağını ileri süren Türkoğlu, “Bu projeyi sadece Suriyeli öğrencilerle sınırlı tutarak, Irak’tan gelen Türkmenleri bu proje kapsamına almamak da ayrımcılıktır. Suriye politikası eğitim anlamında iflas etmiştir.

 

Hem mülteci çocukları okullara çekemiyor, onları eğitemiyoruz ve onlara uyum sağlatamıyorsunuz, bunun için üste para veriyorsunuz yine başarısız oluyorsunuz. Bursa’da toplamda 200 bini aşkın Suriyeli’nin eğitim çağındaki çocuklarının sayısı 40 binin üzerinde. Fakat okula giden öğrenci sayısı 10 bin civarında. Demek ki geriye kalan eğitim çağındaki çocuklar eğitim sistemi içerisine alınamamış” diye konuştu.   

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X