Okullarda sancılı yıl

Yeni eğitim öğretim dönemine koronavirüs gölgesinde başlayacak olan okullarda mesafe ve hijyen krizi bekleniyor. Eğitimin uzmanları Bursa’daki mevcutların 45’e dayandığına dikkat çekerek, mesafe ayarlaması yapılmasının imkansız olduğunu söyledi.

Okullarda sancılı yıl

DERYA DEMİR PINAR

Koronavirüs nedeniyle eğitim öğretim dönemlerinin son 3 ayını uzaktan eğitim modeliyle tamamlayan öğrenciler, 31 Ağustos’ta ders başı yapacak. Virüs önlemleri kapsamında açılacak olan okullarda okul binasının genel temizliği su ve deterjanla yapılacak. Okullarda temassız ateş ölçer, maske, sıvı sabun ve el antiseptiği veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya bulundurulacak. Kullanılmış maskeler için kapaklı çöp kutuları temin edilecek. Okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılacak. Sınıf, çalışma salonları, işlikler, yemekhane, kantin ve benzeri toplu kullanım alanları, kişiler arasındaki sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde düzenlenecek.Okullarda sık dokunulan kapı kolları, merdiven korkulukları, elektrik düğmeleri gibi yüzeylerin temizliği ve dezenfeksiyonu sık sık yapılacak. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı rehber doğrultusunda alınacak önlemleri değerlendiren eğitimin uzmanları, mesafe sorunun Bursa’da çözülemeyeceğini ve temizlik malzemesi teminin veliye yükleneceğini kaydetti.

“SOSYAL MESAFE İMKANSIZ”

Sınıflarda oturma düzeninin 1 metre olması kuralına değinen Eğitim İş Şube Başkanı Özkan Rona, bu durumun Bursa’da imkansız olduğunu söyledi. 1 metre kuralına göre; öğrencilerin her sırada tek tek oturtulması gerektiğine dikkat çeken Rona, “Bu da sınıfın yarı yarıya indirilmesi okulların yüzde 30 kapasite ile hizmet vermesi anlamına geliyor. Bursa’da derslik ve okul sayısının yetersizliğini ve sınıf mevcutlarının bazı okullarda 45’e kadar dayandığını göz önüne alırsak; sosyal mesafe ayarının tam mevcutla yapılması imkansız. Tek çare tam gün eğitim verilen okullarda ikili eğitime geçilmesi. Ancak Bursa’da derslik yetersizliğinden dolayı okulların çoğu zaten ikili eğitim veriyor. Bu nedenle ciddi sorunlar bizi bekliyor. Ayrıca Sağlık Bakanı’na göre 1,5 metre olan sosyal mesafe kuralı okullarda neden 1 metre olarak uygulanacak” dedi.

4’LÜ EĞİTİM MODELİ…

Ders sayılarının azaltılacağı yönünde duyum aldıklarını anlatan Rona, “Temel dersler yüz yüze, diğer dersler uzaktan eğitimle olacak şekilde bir modele geçileceği konuşuluyor. Okullarda sadece temel dersler verilerek, öğrencilerin bulunma süresi azaltılacak. Böylelikle 4’lü eğitim modeline geçilmiş olacak” diye konuştu. Liselerde bu yıla özel yüzde 35’lik kapasite artışının da olacağını kaydeden Rona, tedirgin olduklarını söyledi.

TEMİZLİK YÜKÜ VELİYE…

Sağlık Bakanlığı’nın rehberinde ‘hijyen’ kuralının okullarda en üst seviyede tutulmasına yönelik maddenin de olduğunu söyleyen Rona, “Bursa’nın çoğu okulu temizlik malzemesi ve personel konusunda eksiklik çekiyordu. Lavabolarda el yıkanması için sabun bile bulunmuyordu. Girdiğimiz yeni dönem ile noksanlık çekilen bu konular, Bakanlığın desteği olmadan nasıl çözülecek? İş yine veliye gelecek. Öğrencisinden A4 kağıt isteyen okullar artık dezenfektan ve yüzey temizleyeceği talebinde bulunarak sorunun çözümünü sağlayacak. Yani sorunun çözümü yine velilere yüklenecek. Öte yandan bu öğrencilerden bazıları servis kullanacak. Buralarda da ciddi önlemler alınmalı. Bu noktada servis sayıları artacak. Ancak bununla birlikte servis fiyatlarında da geçen yıla göre ciddi artışlar bekliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın servis kullanan öğrencilere maddi destek sağlaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“BAKANLIK DESTEK VERMELİ”

Bursa’da deprem nedeniyle yıkılan okulların çoğunun hala tamamalanamadığına dikkat çeken Türk Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Fatih Gümüş de, derslik sorununa dikkat çekti. Gümüş, “Bursa, Türkiye’de en fazla derslik sorunu çeken il konumdayken, sınıflarda sosyal mesafe ayarının yapılma ihtimalini çok düşük görüyoruz. Sosyal mesafe kuralının sağlanabilmesi için sınıfların en fazla 20 kişi olması lazım. Ancak 45’e dayanan mevcutlarla bu Bursa’da imkansız. Bu nedenle uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim modelinin harmanlanması gerekiyor” dedi. Temizlik personeli ve malzemesi konusunda da Bakanlığın destek vermesi gerektiğini kaydeden Gümüş, şunları söyledi: “İŞKUR, Bursa’daki pek çok okulda temizlik personeli ile anlaşmasını sonlandırdı. Hal böyleyken okulların personel yükünü sırtlanabilecek mali düzeyi yok. Bunun yanında üniversiteye ve liseye giriş sınavlarında dahi okullar temizlik malzemesi temin etmekte çok büyük sıkıntılar yaşadı. Bu durumda sene boyunca çoğu okulun bu malzemeleri karşılaması mümkün görünmüyor. Bakanlığın bunları temin etmesi şart.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X