Olaylı kongre

Rusya’nın girişimi ile Soçi’de düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi, bazı muhaliflerin ‘bayrak’ protestosu nedeniyle gecikmeyle başladı.

Olaylı kongre

Kürsüye çıkan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un konuşması katılımcıların bağırışlarıyla kesildi. Bazı delegeler, Rusya’nın hava saldırılarıyla sivilleri öldürdüğünü  belirtti.

Suriye’de barışı sağlama iddiasıyla Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenmesi uzun zamandır planlanan ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin açılışına ‘ bayrak krizi’ ve ‘bölünmüşlük’ damga vurdu.

Bir süredir Kürt grupların protesto amaçlı katılmayacağı konuşulan ve iki gün sürmesi öngörülen kongrenin açılışı, muhalif örgüt temsilcilerinin havaalanından ayrılmayı reddetmelerinin yarattığı kriz nedeniyle yaklaşık 2,5 saat gecikmesiyle başladı.

Edinilen bilgiye göre kongreye katılmak üzere önceki gece Ankara’dan Soçi’ye gelen Arap, Türkmen ve Kürt muhaliflerden oluşan 70 kişilik grup, havaalanındaki afişlerde yalnızca rejim bayrağının yer aldığını görmeleri üzerine havaalanından ayrılmayı reddetti.

LAVROV-ÇAVUŞOĞLU DEVREDE

Sorunun çözümü için Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun iki kez telefonda görüştüğü bildirildi. Ancak Rusya’nın itiraz edilen sembol ve bayrakları değiştirme ya da kaldırmayı kabul etmemesi üzerine Suriyeli muhalifler kongreye  katılmama kararı aldı ve temsil yetkisini Türkiye’ye bıraktı.

LAVROV’A BEKLENMEDİK TEPKİ

“Bayrak Krizi”nin aşılması sonrasında kürsüye çıkan Rusya Dışışleri Bakanı Sergey Lavrov’un konuşması sırasında da gerginlik yaşandı ve konuşma, delegeler arasından yükselen seslerle kesildi.
 
Bazı delegeler, Rusya’yı Suriye’deki hava saldırılarında sivilleri öldürmekle suçladı. Bazıları ise Rusya’ya teşekkür etti.

Ardından Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in mesajını okudu.  Putin, Türkiye ve İran’a Astana sürecindeki garantörlüklerinden dolayı teşekkür ederek, sürecin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde ilerleyeceği mesajını iletti. 

Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev, 10 kişiden oluşan başkanlık heyetini kürsüye davet ettikten sonra, toplantının kapalı oturumlarla Suriye’deki mevcut durum ve çıkış yolları gündemiyle süreceğini duyurdu. 

DE MISTURA ZİRVEYE KATILDI 

Birleşmiş Milletler Cenevre ofisinden yapılan açıklamada da önceki ğün dün öğle saatlerinde Soçi’ye ulaşan Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın da kongrenin açılışına katıldığı belirtildi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X