Öldüren mesaja dikkat

Araç kullanırken cep telefonuyla arama yapmak, çalan telefona cevap vermek, numara çevirmek gibi davranışlar sürücünün dikkatinin dağıtıyor ve kaza kaçınılmaz oluyor. Bazı sürücüler ise cep telefonuyla mesaj yazıp Whatsapp üzerinden arkadaşıyla sohbet edi

Öldüren mesaja dikkat

Trafik Hizmetleri Başkanlığı internet kullanımının yaygınlaşmasıyla sürücülere Twitter’dan anlık uyarılarda bulunuyor.

Özellikle emniyet kemeri takma ve direksiyon başında cep telefonu kullanmamaya yönelik sürücÜleri sanal alemden ikaz eden Başkanlık, “Araç içinde cep telefonunu kapalı tutmak bu açıdan en etkili tedbirdir. Cep telefonlarının kullanımı sırasında sürücüler daha fazla hata yapmakta, bazı tehlikeli durumların ya hiç farkına varamamakta ya da tedbir almakta geç kalmaktadırlar. Yapılan bir araştırmaya göre bu gecikme aracın o andaki hızına ve sürücünün yaşına bağlı olarak 0.6 saniyeden 0.9 saniyeye kadar artabilmektedir. Saatte 60 kilometre hızla giden bir otomobilin sürücüsünün frene basmasının bu kadar gecikmesi durma mesafesinin 15 metre daha artması demektir. Aynı araştırmada cep telefonuyla konuşan bir sürücünün çevresindeki tehlikeli durumların bazılarını hiç fark edemediği görülmüştür. Buna göre sürücülerin basit bir arama yaparken yüzde 20, zihni çok fazla meşgul eden bir görüşme yaparken ise yüzde 29 ihtimalLE tehlikeli bir durumu gözden kaçırabileceği bulunmuştur” dedi.

Sürüş sırasında mesaj yazmanın sürücünün gözlerini yoldan ayırma oranını 4 kat arttırdığına dikkat çeken Trafik Hizmetleri Başkanlığı, Twitter üzerinden sürücülere gün içerisinde şu hatırlatmaları yapıyor: “Araç kullanırken cep telefonu kullanmayın. Tescilli aracı plakasız kullanan sürücüye 1.689 TL ceza verilecek, plaka takılıncaya kadar araç trafikten men edilecektir. Emniyet kemerlerinin sürücülerin hayatını kaybedebileceği türdeki çarpışmaların yaklaşık yüzde 50’&sinde ölümleri önlüyor. Sürücü kanındaki 1.50 promil alkol oranı kaza yapma oranını 25 kat arttırır.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X