‘Olumsuz bir değerlendirme beklemiyorum’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, uluslararası derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch’ten Türkiye’ye ilişkin olumsuz bir değerlendirme beklemediğini söyledi.

‘Olumsuz bir değerlendirme beklemiyorum’

Ertem, yaptığı açıklamada, dolar/TL’de 3,00 seviyesinin psikolojik sınır olduğunu vurguladı.


Dolar/TL’nin geçen haftanın son işlem gününde 3’ün altına indiğini gördüklerini hatırlatan Ertem, ”Dolar/TL’nin 3’ün altında kalıcılık sağlayacağını ve bu şekilde devam edeceğini düşünüyorum” dedi.


ABD Merkez Bankası (Fed) eski Başkanı Alan Greenspan’ın, ABD ekonomisinin stagflasyon riski ile karşı karşıya kalabileceği yönündeki açıklamalarını anımsatan Ertem, bu nedenle doların diğer para birimleri ve emtialara karşı değer kaybedebileceğini vurguladı.

OLSA BİLE SARSMAZ

Ertem, Moody’s ve Fitch’ten olumsuz bir değerlendirme beklemediğini, Türkiye’nin makroekonomik verileri ortada iken, bu kuruluşların göz göre göre kendi itibarlarını sarsacak bir değerlendirme içerisinde olacaklarını düşünmediğini kaydetti. Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü:


”Çok kötü niyetle, var olan durumu görmeden Türkiye’nin aleyhinde bir karar alsalar bile bu ülke ekonomisini çok önemli ölçüde sarsmayacak. Türkiye’nin iki kredi derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir notu var. Yatırım yapılabilir notu kaybedersek bu durum, bazı fonların ülkeden çıkması için yeterli. Çünkü o fonların yönetmeliklerinde var. Bu şekilde çıkacak fon 2 milyar dolar civarında. Bunu tetikleyen başka çıkışlar da olabilir. En kötü senaryoda bile Türkiye ekonomisi, bu tip çıkışları telafi edecek durumdadır.”

KENDİ İTİBARLARINA ZARAR VERİR

Kredi derecelendirme kuruluşlarının darbecileri destekleyici kararlar vermesinin Türkiye ekonomisine değil, kendi itibarlarına büyük zarar vereceğini ifade eden Ertem, Türkiye ekonomisine zarar verileceği umularak subjektif adım atılması durumunda ülke ekonomisinin bu durumu bertaraf edeceğini söyledi. Ertem, ”Darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yabancı yatırımcılarla toplantı yaptık. Bizleri ziyaret ettiler. Birçok uluslararası bankanın portföyünde olan fon yöneticileri ile görüştük. Onlara Türkiye ekonomisinin durumunu anlattık. Olumlu dönüşler aldık. Toplantılarımız çok verimli geçti. İlgili bakanlarımız ve kuruluşlarımız da böyle toplantılar yaptı” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X