Omicron ile ilgili çarpıcı iddia! Yeni tehlike mi, salgının sonu mu?

Almanya’nın tanınmış bulaşıcı hastalık uzmanlarından Prof. Dr. Karl Lauterbach, Omicron varyantının, koronavirüsün grip gibi daha bulaşıcı ancak daha az öldürücü bir hastalığa dönüştüğünü öne sürdü. Varyatın ilk kez ortaya çıktığı Güney Afrika’daki doktorlar, Omicron’un baş ağrısı ve yorgunluk gibi hafif semptomlara neden olduğunu duyurmuştu. Ancak, farklı bilim insanları bunu söylemek için çok erken olduğunu belirterek, daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Omicron ile ilgili çarpıcı iddia! Yeni tehlike mi, salgının sonu mu?

Almanya’daki saygın bir profesör, koronavirüsün Omicron varyantının ilk kez tespit edildiği Güney Afrika’daki doktorların vayantın daha az şiddetli semptomlara neden olduğunu söylemesinin ardından çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“BİR YILBAŞI HEDİYESİ OLABİLİR”

Almanya’nın bir sonraki sağlık bakanı olmaya aday klinik epidemiyolog Prof. Dr. Karl Lauterbach, ilk raporların, Omicron varyantının bir yılbaşı hediyesi olabileceği ve hatta pandeminin sonunu hızlandırabileceği anlamına geldiğini söyledi.

Güney Afrika’daki doktorlar, Omicron’un koronavirüsün önceki versiyonlarına göre baş ağrısı ve yorgunluk gibi hafif semptomlara neden olduğunu açıklamıştı.

“GRİP GİBİ DAHA BULAŞICI, ANCAK DAHA AZ ÖLDRÜMEK İÇİN EVRİM GEÇİRDİ”

Lauterbach, “Omicron varyantının başak proteininde 32 mutasyonu var, yani delta varyantının iki katı kadar. Bu durum, çoğu solunum virüsünün evrimine paralel olarak, koronavirüsün daha sık enfekte etmek ve ancak az ölümcül olmak için evrimleştiği anlamına gelebilir” dedi.

AŞILAMANIN ÖNEMİNE VURGU

Diğer taraftan, İngiltere’de yer alan East Anglia Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Prof. Dr. Paul Hunter, teorinin ‘doğruluğunu kanıtlayabileceğini’ söyledi, ancak aşılamanın bu türe karşı korunmada çok önemli olduğunu vurguladı.

Bununla birlikte, bilim insanları uzun zamandır koronavirüsün ortadan kaldırılmasının pek mümkün olmadığı, bunun yerine daha hafif bir soğuk algınlığı benzeri virüse evrimleşeceği konusunda açıklamalarda bulundu.

DAHA ÇOK ERKEN

Ancak bilim bilim insanları, Omicron varyantının ne tür bir etki yaratacağını belirlemek için en az bir aya ihtiyaçları olduğunu aktardı. Çünkü bir insanın koronavirüse yakalandıktan sonra, ciddi şekilde rahatsızlanması zaman alıyor.

Araştırmacılar, ayrıca Omicron’un endişe verici mutasyonlarının onu deltadan daha bulaşıcı hale getirip getiremeyeceğini ve aşılara karşı direncin gerçek dünyaya etkileyip etkilemeyeceğini anlamak için en az iki haftaya daha ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Öte yandan, şimdiye dek Omicron varyantının vakaların çoğu, yaşlı yetişkinlere kıyasla virüsten daha hafif semptomlar yaşayan genç insanlarda görüldü.

SEMPTOMLAR VE ŞİDDETİ DEĞİŞEBİLİR

Doktorlar, hastalar arasındaki semptomların hafif olduğunu ve yorgunluk, kas ağrıları ve baş ağrısını içerdiğini bildirdi. Ancak, uzmanlar, Omicron daha büyük yaş gruplarına yayıldıkça semptomların ve şiddetinin farklı olabileceğini konusunda uyardı.

Güney Afrika Tabipler Birliği Başkanı olan ve yeni varyantı bir hastada ilk kez tespit eden Dr. Angelique Coetzee, tedavi ettiği yedi kişide aşırı yorgunluk, hafif kas ağrıları, boğazda kaşıntı ve kuru öksürük olduğunu söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X