Önce Paris sonra Beyrut

Yaklaşık iki hafta önce Suudi Arabistan’da “istifa” ettiğini açıklayan Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un davetini kabul ederek Paris’e gideceği bildirildi. Hariri daha sonra Lübnana’a giderek resmi olarak istifasını açıklaya

Önce Paris sonra Beyrut

Bir süre önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından Fransa’ya davet edilen ve Suudi Arabistan’da “istifa ettiğiği” açıklayan  Lübnan Başbakanı Said Hariri, ailesiyle birlikte Paris’e gitmeye hazırlanıyor. 

 

Hariri’ye yakın bir kaynak, Lübnan Başbakanı’nın 48 saat içinde Riyad’dan Paris’e gideceğini  ve ardından  Beyrut’a geçerek resmen istifa edeceğini belirtti. Macron, Hariri ailesine yönelik davetin bir siyasi sürgün teklifi olmadığını söyledi. 

“NE ZAMAN İSTERSE”

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştüklerini ve Hariri’nin ziyaretinden haberdar ettiklerini söyledi. Le Drian, bu ziyaretin ne zaman gerçekleşeceğini ise söylemedi ancak Hariri’nin ‘ne zaman isterse’ gelebileceğini ve dostane bir şekilde karşılanacağını sözlerine ekledi.

Fransa tarafından bu yılın nisan ayında “Legion d’honneur” nişanı verilen Hariri, 2011 ve 2014 arasında Fransa’da yaşadı.

Şİİ-SÜNNİ MÜCADELESİ

Lübnan Başbakanı Said Hariri, 4 Kasım’da Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’dayken suikast riskiyle karşı karşıya olduğunu söyleyerek istifa edeceğini açıklamıştı. Hariri o tarihten bu yana Lübnan’a dönüş yapmadı.

Bu istifanın Sünni  Suudi Arabistan ile Şii  İran arasındaki bölgesel güç mücadelesinin kritik bir konumda bulunan  Lübnan üzerinden şiddetlenmeye başlaması olarak yorumlanmıştı.

KARDEŞİ KONUŞTU

Bu arada Said el Hariri’nin ‘gizemli istifasının’ ardından,  Suudi Arabistan’ın bu makama getirilmesini desteklediği iddia edilen ağabeyi Baha Hariri, sessizliğini bozdu. Associated Press’e (AP) gönderilen açıklamasında, Hariri ailesinin 51 yaşındaki büyük oğlu kardeşinin istifasını desteklediğini belirterek, İran ve Lübnan Hizbullah’ını ‘ülkeyi ele geçirmeye çalışmakla’ suçladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X