‘Önce yarıştık şimdi kucaklaşıyoruz’

Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal’ın Pazartesi Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu Balgöç Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan. Genel başkanlığa seçilen Balkan, ilk söyleşisinde önemli değerlendirmeler yaptı.

‘Önce yarıştık şimdi kucaklaşıyoruz’

Aylardır tartışmalara sahne olan ve kayyum yönetiminde genel kurulunu yapan Balgöç’te genel başkan seçilen Prof. Dr. Emin Balkan, camiaya seslendi:  Seçim olduğuna göre tartışmalar da bitti.  Seçim öncesi, ‘3 Temmuz’da yarışacağız, 4 Temmuz’da kucaklaşacağız. Bize oy veren, vermeyen tüm üyelerimizi kucaklayacağız’ diye söz vermiştik. Öyle de yapacağız.”

AB üyesi Bulgaristan’da soydaşlara yönelik baskı ve asimilasyon politikasının sürdüğünü belirten Balkan, ana dilde eğitim, sağlık, istihdam, Türkçe isim ve soydaşların devlette üst düzey görevlere getirilmemesi gibi sorunların sürdüğünü kaydetti. Balkan göçmenlerinin Bursa’ya ve Türkiye’ye büyük katkıları olduğu belirten Balkan, Suriyeli sığınmacılarla kıyaslanmalarının kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi.

——————–

Pazartesi Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu Balgöç Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan.

Hayli gergin bir genel kurulun ardından genel başkanlığa seçilen Balkan, ilk söyleşisinde önemli değerlendirmeler yaptı.

“ÖNCE YARIŞTIK ŞİMDİ KUCAKLAŞIYORUZ”

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin olağanüstü genel kurulunda genel başkan seçildiniz.  Genel kurula kadar olan süreç hayli gergin ve tartışmalıydı. Özellikle son yapılan üyeler tartışmaların odak noktasıydı. Genel kurul bitti ve yeni bir dönem başlıyor ancak tartışmalar tam olarak bitti diyebilir miyiz?

Seçim olduğuna göre tartışmalar da bitti.  Seçim öncesi, “3 Temmuz’da yarışacağız, 4 Temmuz’da kucaklaşacağız. Bize oy veren, vermeyen tüm üyelerimizi kucaklayacağız” diye söz vermiştik. Öyle de yapacağız.

O halde birleştirici bir genel başkan olma sözünü veriyorsunuz.

Kesinlikle. Arkadaşlarımızla birlikte, seçim öncesinde böyle bir prensip kararı almıştık.

“GENÇOĞLU AİLESİ İLE  SORUNUM YOK”

Genel kurul öncesi iş insanı Turhan Gençoğlu ile fikir ayrılığına düştünüz. Gençoğlu, Balkan camiasında önemli bir isim. Yeni dönemde Gençoğlu ailesiyle de uzlaşacak mısınız?

Benim Gençoğlu ve ailesiyle bir sorunum olmadı. Mümin Gençoğlu derneğimizin kurucu başkanı ve Turhan Bey de derneğin eski başkanıdır. Seçim öncesindeki gelişmelerin sebebi ben değil Turhan Bey’dir. Camianın yaşadığı dağınıklığı toparlamam için beni ikna edenlerden biri de Turhan Gençoğlu idi. Ama benim başkan olup, yönetime kimlerin gireceğini hatta görev dağılımını bile belirlemek isteyince hoş olmayan bir durum oldu. Ben ise bu camiayı birleştirecek bir ekip oluşturmak istiyordum. Gene de  kendisiyle bir kavgam yok.

“ÜYE YAZIMINDA HİÇBİR YASA DIŞI İŞLEM YOKTU”

Balgöç’e üye yapılanların doğdukları kent, bazı adaylar tarafından eleştirildi. Balgöç tüzüğünde, aday üyelerin doğdukları kentle ilgili bir vurgu yok. Balkanlardan göç etmek, derneğe üye olmanın olmazsa olmazı mıdır?

Hayır. Tüzüğümüze göre Balkanlardan göç edenlerin çocukları, torunları, gelinleri, bunun yanında camiaya destek veren herhangi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı da üye olabilir. Bizim böyle bir müdahalemiz olmadı. Sanki üye potansiyeli olmayanları üye yapmışız gibi bir hava yaratıldı. Göçmen askerler Doğu’ya tayin olduğunda çocukları da orada doğuyor. Şimdi bu çocukların derneğimize üye olmaması mı gerekir?

Biz hiç bölge ayırımı yapmadık. Balkanlardan göç 1877’den itibaren başlamış ve Anadolu’nun her yerine göç olmuş. Toplu üye yazımında kontrolsüzlük iddiası da vardı. Ancak benim kendi yeğenim bile 1 yıl önce üyelik formu vermişti. 1 yıl üye yapılmadı. Yani o üyeler bekletildi. Ayrıca toplu üye olanlar arasında kendilerine oy verenler de vardı. Üyelik formunda referans olan kişiye bakıp bir analiz yapmışlar.  Bakıyorlar çoğu Emin Balkan referanslı, bir kanaate varmışlar. Ancak ortada hiçbir yasa dışı işlem yok. O dönemde üyeleri kabul edenlerden biri genel sekreter, diğeri genel başkan yardımcısıydı.

Yazının devamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X