‘Önceki dalgalardan farklı’ dedi ve uyardı: Erken başladı

Türkiye’nin en büyük pandemi merkezlerinden Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Klinik Şefi Prof. Dr. Şirin Güven ve Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Halit Çam, çocuk Kovid vakalarında sanıldığı gibi bir artış olmadığını, ancak önceki dalgalardan farklı olarak diğer virüs enfeksiyonlarının mevsiminden önce görülmeye başlandığını söyleyerek uyardı.

‘Önceki dalgalardan farklı’ dedi ve uyardı: Erken başladı

Okulların açılmasıyla çocuk Kovid vakalarında artış olduğu ya da çocuklarda hastalığın daha ağır seyrettiği yönündeki endişelere değinen uzmanlar, özellikle çocuk yoğun bakımlardaki artışın asıl nedeninin, bu yıl diğer viral enfeksiyonların eski piklerdekine nazaran çok daha fazla ve mevsiminden önce görülmeye başlanması olduğunu söyledi. Salgının başından bu yana binlerce çocuk Kovid vakasının tedavi edildiği merkezlerden biri olan Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Klinik Şefi Prof. Dr. Şirin Güven ile Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Halit Çam, açıklamalarda bulundu.

 “DİĞER VİRAL ENFEKSİYONLAR BU YIL TEMMUZ AĞUSTOS’TA BAŞLADI”

Prof. Dr. Güven, Mart-Mayıs arasındaki bir önceki dalgaya nazaran bu dalgada çocuk hastalarda Kovid açısından farklı bir artış gözlediklerini söyleyerek, “Çocuk hasta sayılarımız erişkinlere paralel ilerliyor ancak kliniğimizde gözlemlediğimiz farklı durum şu; Önceki dalgalarda bu kadar çok farklı viral enfeksiyonlara rastlamıyorduk. Yani RSV (respituar sinsityal virüs), el ayak sendromu, altıncı hastalık gibi hastalıklara sebep olan enfeksiyonlar ile bronşiolit, pnömoni vakalarımız bu dalgada çok fazla. Bu yıl mevsiminden daha erken, Temmuz Ağustos gibi bu viral enfeksiyonlar başladı çocuklarda. Normalde Eylül Ekim aylarında görürdük. Ayrıca küçük bebeklerde, süt çocuklarında, özellikle 1 yaşın altındaki çocuklarda daha fazla bronşiolit var. Bu bebeklerin durumu özellikle Kovid de eklenince gerçekten daha ağır seyrediyor, daha uzun süre hastanede kalıyorlar ve daha fazla yoğun bakıma ihtiyaç duyuluyor” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X