‘Onlarda para denizdeki kum kadar’

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’ye ait olduğu öne sürülen ses kayıtlarında, körfez ülkelerinden para talep edilmesini isteyen Sisi’nin, “Onlarda para denizdeki kum kadar” dediği iddia edildi.

‘Onlarda para denizdeki kum kadar’

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye ait olduğu öne sürülen ve savunma bakanlığı döneminde üst düzey yetkililer arasında geçtiği iddia edilen ses kaydı, Arap dünyasında geniş yankı buldu. 

Üç bölüm halinde yayınlanan ve sosyal medyada yoğun ilgi gören ses kaydında, dönemin Savunma Bakanı Sisi, Özel Kalem Müdürü Abbas Kamil ve Askeri İstihbarat Direktörü Mahmud Hicazi ile Körfez ülkelerinden para talep etme konusunu görüşüyor.

Ses kaydında, Kamil, Körfez ülkeleriyle işbirliğinin “Bir çeşit kıskançlığa dönüştüğünü” söylüyor ve örnek olarak Kuveyt’i gösteriyor.

“Kuveytlilerden para istendiğinde ‘Bizi zor durumda bırakıyorsunuz’ diyorlar” diyen Kamil, Sisi’nin “Onları nasıl zor durumda bırakıyoruz” sorusuna, “Biz çalışıyoruz, plan yapıyoruz, planlarımız uygulanıyor ve Kuveytlileri ihmalkar taraf konumuna düşürüyoruz. Her defasında parlamento, bakanlar ve resmi işleri bahane ediyorlar” yanıtını veriyor.

“Bedelini ödemeleri gerekirdi”

Kamil sonrasında Sisi’ye hitaben içinde bulundukları durumun “Eski hatalarının” bir sonucu olduğunu söylüyor ve “Arap milliyetçiliği ve vatanperverliği bir kenara bırakarak” başından itibaren Suriye gibi “Ver kurtul” ilkesinden hareket etmeleri gerektiğini söylüyor ve devam ediyor:

“1990’da Irak’ı Kuveyt’ten çıkartmaya yardımcı olduk. Her şeyden önce bize bunun bedelini ödemeleri gerekirdi zira bunlar küçük devletçiklerden başka bir şey değiller. Biz Yemen’den sonra bu durumu iki defa tecrübe ettik. Bizim halkımız aç ve şartlarımız kötü, sizse (Körfez ülkeleri) hayatın tadını çıkarıyorsunuz, fazlasıyla paraya sahipsiniz.”

Burada devreye Hicazi giriyor ve şunları söylüyor:

“Emirlerin kendi bütçeleri, ülkenin bütçesinden büyük, her emirin yüzlerce milyarı var. Mesela Katar Emiri’nin özel bankasında (Katar Ulusal Bankası) 900 milyarı var.”

“Onlarda para, denizdeki kum kadar çok”

Ses kaydının ikinci bölümünde Sisi, Kamil’den isimini zikretmediği bir kişiyle konuşmasını ve ona ordunun hesabına koyulmak üzere 10’a(tam miktarı belirtilmiyor) ihtiyacı olduklarını söylemesini istiyor. Sisi, bunun, (paranın) “başarı sağlanıncaya kadar” bekletilip sonrasında devlet hesabına kullanılacağını söylüyor ve Kuveyt ile Birleşik Arap Emirlikleri’nden de bir o kadar meblağı almaları gerektiğini ifade ediyor.

Kamil, bu paranın onlardan istenmesi durumunda “Şok geçireceklerini” söyleyince Sisi, “Onlarda para, denizdeki kum kadar çok” diyerek cevap veriyor. Kamil ise bu kadar büyük bir meblağın ancak 2-3 seferde transfer edilebileceğini söylüyor. Sisi, paranın Mısır’ın o ülkelerdeki şubelerine yatırılabileceğini ifade ediyor.

Üçüncü ses kaydı da Kamil ile Suudi Arabistan Kraliyet Divanı Başkan Yardımcısı Fahd el-Asker arasında geçtiği iddia ediliyor.

Ses kaydında Kamil, Asker ile “Başkan” olarak hitap ettiği kişinin sağlık durumunu sorduktan sonra Asker’den randevunun çarşamba günü saat 12:00 ila 13:00 arasında olacağı bilgisini alıyor.

Kamil, sonrasında Asker’den, “Başkan”a şunları iletmesini istediği ileri sürülüyor.

“Şu an Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Konseyi’nin toplantısı var. Toplantının sonunda Sisi’nin cumhurbaşkanlığı adaylığının onaylandığı yönünde açıklama yapılacak. Toplantı biraz önce başladı, açıklamaya iki saat var. Başkana işler nasıl yürütülecek iletmeni istedim. Ben de çarşamba Suudi Arabistan’a gelmek için bilet ayırtacağım.” 

“Mısır’da hiç kimse bu konuşmaya inanmıyor”

Mısır Başbakanı İbrahim Mihlib ise ses kaydının Müslüman Kardeşler Teşkilatı’na (İhvan) ait “Mekemmelin” adlı televizyon kanalında yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada Mihlib, “Bu kayıtlar, hiçbir şeyi değiştirmeyecek, herhangi bir zarara neden olmayacak ve Mısırlıların maneviyatını etkilemeyecek” dedi.

Mihlib, “Kanallar paralarını boşa harcıyor. Mısır’da hiç kimse bu konuşmaya inanmıyor. Ülkede hiçbir şeyi değiştiremeyecek” diye konuştu. 

Bu kanalların yayınlarının “Teröristliklerine kesin delil olduğunu” öne süren Mısır Başbakanı, bu ses kaydıyla İhvan’ın tüm dünyanın karşısında kendisini açıkça ortaya koyduğunu iddia etti.

Mihlib, “İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim’in konunun takipçisi olması, Dışişleri Bakanlığı’nın ise açıkça terörü kışkırtan yayınlar yapan kanallara ev sahipliği yapan ülkeler ile durumu görüşmesi gerektiğini” ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X