‘Önümüze bakıyoruz, reformlara devam edeceğiz’

Hükümetin reformlara devam edeceğinin altını çizen Maliye Bakanı Ağbal, ”Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili değerlendirmeleri zaman zaman birbirinden farklı olabiliyor. Biz önümüze bakıyoruz” dedi.

‘Önümüze bakıyoruz, reformlara devam edeceğiz’

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yapısal reformları bir takvime bağladıklarını ve teker teker uyguladıklarını ifade ederek, iş gücü piyasasıyla ilgili reform niteliğinde çalışmalar yapacaklarını belirtti. Bakan Ağbal, yaptığı açıklamada, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Standard & Poor’s’un (S&P) Türkiye’nin kredi görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a yükseltip ‘BB’ seviyesindeki kredi notunu teyit etmesiyle ilgili konuşan Ağbal, Türkiye’nin yapısal reformlara bağlılığının S&P tarafından kabul edilmesinin önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Hükümet olarak yapısal reformlara kararlı şekilde devam edeceklerini vurguladıklarını hatırlatan Ağbal, ”Gerek 15 Temmuz darbe girişiminden önceki aylarda da gerek iş gücü piyasasının esnekleştirilmesi gerek yatırım ortamının iyileştirilmesi gerek yargı süreçlerinin hızlandırılmasıyla ilgili önemli reform niteliğinde düzenlemelere imza attık ve bunları uygulamaya koyduk. 15 Temmuz darbe girişiminden sonraki dönemde de Meclis kapanmadan önceki 1,5 aylık süreçte de ardı ardına önemli düzenlemeleri hayata geçirdik” dedi.

64 ve 65. hükümet programlarında ve 1 Kasım seçim beyannamesinde hükümetin en önemli önceliklerinden birinin yapısal reformlar olduğunu kaydeden Ağbal, açık bir yapısal reform gündemi oluşturduklarını vurguladı.

Ağbal, ”Bunları da takvime bağladık ve bunları teker teker uygulamaya koyduk. Bundan sonra da kredi derecelendirme kuruluşları kendi değerlendirmelerini yapsınlar. Biz ülkemizin önceliklerini, ülkemizin reforma olan ihtiyacının farkındayız. Bu konuda adımlar atmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

BİZ ÖNÜMÜZE BAKIYORUZ

Gelir Vergisi Kanunu ve Vergi Usül Kanunu çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Ağbal, iş gücü piyasasıyla ilgili reform niteliğinde çalışmalar olacağını dile getirdi.

Bunların bir bir Bakanlar Kurulu’na geleceğine işaret eden Bakan Ağbal, ”İstanbul Finans Merkezi Kanun Tasarısı’nı yoğun gayretle hazırlıyoruz. Maliye Bakanlığı olarak sayın Başbakan’ımızın talimatıyla bu kanunu hazırlama görevi bize verildi. Başta Kalkınma Bakanlığı olmak üzere tüm bakanlıklarla, finans çevreleriyle bu kanunu çalışıyoruz. Onun için S&P’nin bu süreçte Türkiye’deki reform gündemine vurgu yapmış olması gerçekten yapmış olduklarımızı takdir etmeleri bakımından önemli. Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili değerlendirmeleri zaman zaman birbirinden farklı da olabiliyor. Biz önümüze bakıyoruz, işimize bakıyoruz” dedi.

REFORMLAR DEVAM EDECEK

Türkiye’de yatırım yapmak niyetinde olanlarda Türkiye ile ilgili büyük bir güven olduğunu belirten Ağbal, ülkenin orta ve uzun vadeli büyüme potansiyelini gören birçok doğrudan yatırımcının Türkiye’ye gelip yatırım yaptığını kaydetti.

Naci Ağbal, hükümet olarak mali disipline devam edeceklerini ifade ederek, büyüme dostu bir kamu maliyesi uygulanacağını, yargı, eğitim, istihdam piyasaları, kamu maliyesi alanlarında yapısal reformlara devam edileceğini vurguladı.

ÖTV’de emisyon düzenlemesi

Otomotiv sektöründe ÖTV ile ilgili bir sistem değişikliğine gidildiğini ve otomotiv satışlarında ÖTV’nin sadece motor silindir hacmine bağlı olarak alındığını hatırlatan Ağbal, ”Aracın 1600 cc ise fiyattan bağımsız, aracın özelliklerinden bağımsız şekilde aynı vergi alınıyor. Halbuki hepimiz bundan yakınıyoruz. Piyasada baktığınız zaman aynı motor silindir hacmine bağlı olsa da birbirinden çok farklı araçlar var ama biz bunlardan aynı oranda vergi alıyoruz” diye konuştu. Ağbal, bu durumun vergi adaleti bakımından da doğru bir sistem olmadığını ve uzun süredir herkesin şikayet ettiği bir konu olduğunu söyledi.

EMİSYONA DAYALI VERGİLENDİRME

Aracın özelliklerini, fiyatını dikkate alan yeni bir sistem hazırladıklarının altını çizen Bakan Ağbal, şunları kaydetti: ”Önemli bir reformu hayata geçirdik. Türkiye’de ilk defa emisyona dayalı vergilendirmeye adım attık. Yani biz Türkiye olarak ileriki dönemde özellikle çevreye duyarlı otomotiv sektörünü teşvik etmek amacıyla salınım olan emisyona dayalı bir vergilendirme sistemine geçiyoruz. Bugün bir sistem kurma planı içerisindeyiz. Komisyonda ilgili maddemiz görüşüldü. Gerekçelerini biz kendileriyle paylaştık. Bütün partilerimiz tarafından da ortaya koyduğumuz yeni sistem olumlu karşılandı. Bu yasal düzenleme inşallah önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde Meclisten geçmiş olacak. Ondan sonra Maliye Bakanlığı olan bu yeni getirilen sisteme göre, yeni getirdiğimiz vergileme ölçülerine göre bir değerlendirme yapacağız.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X