Organ nakli sayısı artıyor

Bursa Böbrek Hastaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Haluk Akın, organ bağışında Bursa’da sevindirici bir artış yaşandığını belirterek, katkılarından dolayı basın mensuplarına teşekkür etti.

Organ nakli sayısı artıyor

SEYİT GÜNDOĞAN

Bursa Böbrek Hastaları ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Haluk Akın, organ nakli açısından hayati önem taşıyan kadavradan nakil sayısının Bursa’da hızla arttığını belirtti. 

Bursa Böbrek Hastaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi uzmanlarının katılımıyla ‘Organ Bağışı ve Yansımaları’ konulu panel düzenlediklerini belirten Akın, organ bağışında sevindirici bir tablonun oluşmasında Bursa basınının önemli bir yeri olduğuna dikkat çekti. Akın, dernek olarak toplumda hem böbrek sağlığının korunması konusunda hem de organ bağışının arttırılması açısından kamuoyuna yönelik çalışmalar yapmaya devam edeceklerini bildirdi.

“KADAVRADAN NAKLİ YAYGINLAŞTIRMALIYIZ”

Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi Böbrek Bölüm Başkanı Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oktay da, Türkiye’de organ naklinin başladığı 1970’li yıllardan bu yana canlı ve kadavradan yapılan nakillerde çok büyük artış olduğuna dikkat çekerek, özellikle Bursa’nın organ naklinde ülkenin sayılı illerinden biri haline geldiğini kaydetti. 

Organ nakli ile ilgili başarı öykülerinin toplumu bağış yapma konusunda cesaretlendirdiğine dikkat çeken Oktay, “Organ naklinin bilincinin artırılması gerekiyor. Bununla birlikte organ nakli konusunda yapılan spekülatif olumsuz haberler nakil sayılarını önemli ölçüde düşürüyor. ‘Bizde organ nakli mi olur? sorusuyla mücadele etmemiz 10 yıl sürdü. Organ naklinin gerekliliğini çok iyi anlatmamamız gerekiyor” diye konuştu.

Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Salih Gülten de, genellikle koma hali ile beyin ölümü kavramının karıştırıldığına dikkat çekerken, “Komadaki bir kişi, belirli tıbbi destekle yıllarca yaşayabilirken, beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin bir kez daha hayata dönme şansları yok. Yaşam destek üniteleriyle birkaç gün yaşasalar bile, sonunda hayatını kaybediyorlar” dedi.

Bu arada yaptığı organ nakli haberleriyle, toplum bilincinin oluşmasına katkı koyan Olay Gazetesi Editörü Cem Özdemir de organ naklinin herkese gerekebileceğinin altını çizerek, herkesin duyarlı olması için çağrıda bulundu. Panelin ardından basında böbrek nakli ile ilgili haberler nedeniyle BGC ve ÇGD temsilcilerine plaket verildi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X