Orhan Kemal rüzgarı esecek

Nilüfer Belediyesi, “2017 Yılın Yazarı”nın Türk edebiyatının usta ismi Orhan Kemal olarak belirlendiğini açıkladı. Orhan Kemal, yıl boyu düzenlenecek etkinlik ve söyleşilerle anılacak.

Orhan Kemal rüzgarı esecek

Dilek Atlı

Türk edebiyatına ölümsüz eserler kazandıran Orhan Kemal, Nâzım Hikmet Kültürevi’nde dün yapılan basın açıklamasıyla “2017 Yılın Yazarı” olarak ilan edildi. 2017 yılını Orhan Kemal’e adayan Nilüfer Belediyesi, yıl boyunca düzenlenecek söyleşiler, okumalar, dinletiler, atölyeler, yarışmalar, sergiler ve sempozyumla büyük ustayı edebiyatseverlerle buluşturacak.

‘KALEMİYLE GEÇİNEN YAZAR…’

Nilüfer Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Kütüphane Müdürü Şafak Pala, yazar Atilla Birkiye, Orhan Kemal’in oğulları Nâzım Kemal Öğütçü ve Işık Öğütçü’nün hazır bulunduğu basın toplantısı, geçen sene yılın yazarı olarak belirlenen Yaşar Kemal’in anıldığı etkinliklerden oluşan bir gösterimle başladı. 2017 yılını ölümsüz eserler veren Orhan Kemal’e adadıklarını belirterek, bir konuşma yapan Başkan Bozbey, şunları kaydetti: 

“Orhan Kemal için yazmak, emeğe, insana, topluma ve hayata sahip çıkmak, direnmek demekti. Yalnızca kalemiyle geçinen bir yazardı. İlk yazı denemelerini Nâzım Hikmet’in rehberliğinde Bursa Cezaevi’nde yapan Orhan Kemal’in romanlarında, hikâyelerinde, tiyatro oyunlarında ve senaryolarında yansıttığı toplumsal hayatı bütün boyutlarıyla değerlendirme imkânı bulacağız. İşçilerle, kadın emekçilerle, sendika temsilcileriyle, akademisyenlerle buluşacak. Orhan Kemal’in eserlerinden aldığımız güçle dayanışma ağını sağlamlaştıracağız. Yalın anlatımıyla çarpıcı hikâyelerini kaleme aldığı karakterleri çocuklara, öğrencilerle tanıştıracağız. Bir yıl boyunca gerçekleştireceğimiz etkinliklerde Orhan Kemal’in edebiyatı bizleri aydınlatacak.”

ETKİNLİKLERLE ANILACAK…

Usta yazar, Nilüfer Belediyesi tarafından yıl boyu düzenlenecek çok sayıda etkinlikle anılacak. Ayfer Tunç ve Murat Gülsoy, yazarın oyunlaştırılan eseri Tersine Dünya’yı irdeleyen bir söyleşi gerçekleştirirken, Adnan Özyalçıner ve Güney Özkılınç ‘Anılar İçinde Orhan Kemal’ başlıklı söyleşide buluşacak.

Orhan Kemal eserlerini sinemaya uyarlayan yönetmen ve oyuncular Bursalılarla bir araya gelecek. Yazarın “Murtaza” adlı eseri bir söyleşiyle Semih Gümüş ve Ömer Türkeş tarafından ele alınacak. Orhan Kemal Müzesi’ni kuran usta yazarın oğlu Işık Öğütçü de bir söyleşiyle vatandaşlarla buluşacak.

Sanat dünyasının değerli isimleri öğrencilerle bir araya gelerek yazarın kaleme aldığı hikâyeleri seslendirecek. Drama, yazı, karikatür, resim ve okuma atölyeleri düzenlenecek. Liseler arası kitap kapağı yarışmalarının yer alacağı 2017 yılında Orhan Kemal anısına Nilüfer Belediyesi PTT işbirliğiyle kişisel pul ve zarf çıkarılacak. 2017 Yılın Yazarı Orhan Kemal etkinlikleri çok kapsamlı bir sempozyum ve sergi ile sona erecek. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X