Orhaneli’de eşek çiftliği

Şifa ve kozmetik alanında kullanılan eşek sütü, Orhaneli’de geçim kaynağı oldu.

Orhaneli’de eşek çiftliği

OSMAN SAK

İlçede  süt üretimi için eşek çiftliği kuran bir girişimci, sürekli artan süt talebini karşılamakta güçlük çekiyor. 

Geçmişte çok kullanıldığı hatta yaşlılığa karşı insanları koruyup güzelleştirdiğine inanıldığı eşek sütü yeniden revaçta.

Orhaneli’ de yaşayan İlhan Biçer arlı girişimci de buradan yola çıkarak, günlük tüketilmesi gereken eşek sütünü bulmakta zorlanınca çareyi üretmekte buldu. Bu amaçla ilçede Serçeler Mahallesine çiftlik kuran Biçer, çevreden yoğun talep gelmesi üzerine satın aldığı eşek sayısını 30 a çıkardı. Biçer,  ‘Çiftliği babam kanserden öldükten sonra. Onunu yakın arkadaşlarının tavsiyesi üzerine kurdum. Yaptığın araştırmalarda eşek sütünün astım, bronşit ve kanser hücrelerini yok etmede etkili olduğunu öğrendim. Bu yüzden çevrede eşek sütü bulmaya çalıştım ancak başarılı olamadım’dedi. 

LİTRESİ 80 TL

Kurduğu eşek çiftliğinde günde şimdilik 3 litreye kadar süt üretimi yapıldığını anlatan İlhan Biçer,  yoğun talep olduğundan birçok müşteriye süt yetiştiremediğini belirtti. Biçer, ‘Çünkü eşek sütünün faydalı olması için sağıldıktan yarım saat sonra çiğ olarak tüketilmesi gerekiyor. Günde 30 eşekten 5 tanesi sağılıyor 3 litreye yakın süt çıkıyor. Bir kısmını buradaki sıpalar içiyor. Geri kalanını çiftliğe gelen eşek sütü arayan vatandaşlara veriyorum’dedi. 

İTALYA’DA ÇOK YAYGIN

Eşek çiftlikleri, Avrupa’da özellikle İtalya’da çok yaygın.Şifa vericiliği ve kozmetik özellikleri nedeniyle litresi 50 Euro’ya satılan eşek sütünün Türkiye’de satışına mevzuat izin vermiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hijyen kuralları gereğince perakende çiğ süt satışını yasaklıyor. Çünkü yasaya göre, ‘Süt, ısıl işlem görmeden tüketiciye satılamaz.’

Ancak eşek sütünün kansere, bronşite, astıma, siroza, kemik erimesine iyi geldiği, antibakteriyel etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtiliyor. Halen tıp dünyası, kanserli fareler üzerinde yaptıkları deneylerle eşek sütünün faydalarını araştırıyor.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X