Orhangazi’ de kivinin değeri

Orhangazi Ziraat Odası ve Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde gerçekleşen ‘Orhangazi’de Kivi Üretimi ve Geleceği’ konulu panel düzenlendi. Panelde ilçe tarımında yükselen bir değer olan ‘kivi’ masaya yatırıldı.

Orhangazi’ de kivinin değeri

NEVZAT OKUMUŞ

Orhangazi’deki yetiştirme süreci çok az olmasına karşılık, her geçen gün yetiştiriciliği yükselen bir trend haline gelen, alternatif bir ürün olmanın yanısıra getirisinin fazlalığı ile meyve üreticilerinin ilgi odağı haline gelen ‘kivi’ ürünü düzenlenen panelde her yönüyle katılımcılara tanıtıldı.

Ziraat Odası toplantı salonunda Orhangazi Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Gürkan Kabul’ün moderatörlüğündeki panelin dört konuşmacısı kivi ürününü değişik yön ve boyutları ile ele alarak katılımcılara sundu. Kabul, yüzde 60’ı zeytinlik alan olan ilçede kivi’nin giderek önem kazandığını ve şimdilik 35 üreticinin 1600 dekarlık bir alanda üretim yaptığını anımsattı. Panelde çok kısa bir süre kalan Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, ‘Kivi meyvesinin ilçemiz için önemli bir değer olduğunu anladık. Gelişmesinin sevindirici olması bizleri memnun etti’ dedi. 

30 YIL ÖNCE BAŞLADI

İlk panelist Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Dr. Arif Atak, dünyadaki kivi üreticiliği ve farklı uygulamalarını öne çıkararak, Türkiye’deki üretiminde Yalova başta olmak üzere Rize ve Ordu’da yoğunlaştığını belirtti. Kivi’nin uygun toprak ve su aradığını belirten Atak’tan sonra söz alan kivi konusunda duayen kabul edilen Y. Ziraat Müh. Hulusi Samancı ise ülkemizde kivi üretiminin 30 yıl önce Yalova-Altınova’da başladığını söyledi. Türkiye’de üretim artışının hızlanacağını öne süren Samancı, ‘Zeytin ve şeftalinin üretildiği topraklarda kivi de rahatlıkla yetiştirilebilir’ dedi. 

NEDEN KİVİ

Kivi üretimi ve teknikleri konusunda detaylı bilgiler aktaran Samancı’dan sonra konuşan kivi üreticisi İsmail Fidan da, ‘Neden kivi’ sorusuna yanıt aradı. Orhangazi’de kivi üretimine alternatif bir ürün olarak başladıklarını ifade eden İsmail Fidan, ‘Birim alandan yüksek verim aldık. Katma değeri yüksek olan bu ürün üreticiler için adeta bir heyecan oldu. Çeltik üreticilerine kivi üretmelerini tavsiye ediyorum’ dedi. Panelin son konuşmacısı Yalova Kivi Üreticileri Başkanı Mustafa Tunalı, üretici birliğinin kazanımlarını ortaya koydu. Pazarlamada, ekonomik dengeyi kurmada ve ses duyurmada birliğin önemine dikkat çeken Mustafa Tunalı’dan sonra katılımcılardan gelen yazılı sorular yanıtlandı ve panelistlere anı armağanları sunuldu. Paneli OTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Efendioğlu, OTSO Meclis Başkanı Erol Hatırlı, Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere sonuna kadar izleyenler arasındaydı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X