Orhangazi kivide iddialı hale geldi

Tarım alanında zeytincilikle öne çıkan Orhangazi’de kivi üretimi önemli bir yer almaya başladı. İlçede bu yıl ekili bin dönüm alandan 4 bin ton dolayında rekolte bekleniyor.

Orhangazi kivide iddialı hale geldi

NEVZAT OKUMUŞ

Orhangazi’de alternatif ürün olarak önemli bir yer tutmaya başlayan kivi üretiminde hasat sürüyor. İlçede yaklaşık bin dönüm arazide ekili olan kivide rekoltenin, bu yıl 4 bin ton dolayında beklendiği belirtildi. Kivinin, başta İstanbul olmak üzere, Ankara, İzmir ve Mersin’e bahçeden kilosu ortalama 2,5 liradan satışı yapılıyor. Kivi, bölge çiftçisi tarafından önemli bir gelir kaynağı olarak görülürken, üreticilerin kazancının yanısıra bölgede kivi toplayanlara da iş olanağı sağlıyor.

EKİM ALANI GENİŞLİYOR

Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, kivi üretiminin ilçe tarımında önemli bir noktaya geldiğini ifade etti. Cevizlidere, “Kısa sürede ilçemiz tarımının gözde ürünlerinden biri olan kivide üretici sayısı giderek arttığı gibi, ekim alanları da genişledi. Piyasa konusunda kivi üreticilerinin pek sıkıntısı bulunmuyor. Zira arz-talep dengesi çok iyi durumda. Orhangazi’nin kivi konusunda iddialı bir noktaya geleceğinden eminim” dedi.

Ziraat Yüksek Mühendisi ve Kivi Uzman Araştırmacısı Hulusi Samancı da, Orhangazi’deki iklim, toprak, özellikle su ve nem özelliklerinin kivi üretimine çok uygun ekolojik bir ortam hazırladığına işaret etti. Samancı, “Altınova’nın kivide 25 yılda sağladığı gelişmeyi, Orhangazi 10 yılda sağladı. 5-6 dönüm bahçeyle başladılar, 50 dönüme çıkan bahçeler oldu. Kivi için Orhangazi uygun özellikler taşıyor” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİ MEMNUN

15 Ekim-15 Kasım arasında hasadın yapıldığını belirten kivi üreticisi Cabbar Gümüş, “Çeltik ekiminden vazgeçip, ilçemiz için alternatif bir ürün olan kiviyi seçtim. Yaklaşık on yıldan bu yana üretim çabası verdiğimiz kividen istediğimiz sonucu hem rekolte, hem piyasa açısından aldığımız için memnunuz” dedi. 

Orhangazi Ovası’nda kivi üreticisi sayısının ve ekili bahçe alanının giderek artığını ifade eden Gümüş, “Bin dönüm üzerinde kivi bahçelerimiz oldu. Bu yıl içinde de hem yeni üreticiler, hem yeni bahçeler ortaya çıktı. Kivi, ilçemizde dönüm başına 3-4 ton arası ürün veriyor” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X